Şili'deki hükümet karşıtı gösterilerin bilançosu: 20 ölü, bin 218 yaralı

Şili’de 6 Ekim’de yapılan metro zammıyla başlayan gösterilerde 20 kişi hayatını kaybetti, bin 218 kişi yaralandı. Çıkan olaylarda 9 bin 203 protestocu gözaltına alındı

Fotoğraf: AP

Güney Amerika ülkesi Şili'nin başkenti Santiago'daki metro ücretlerine 6 Ekim'de zam yapıldı. Metro ücretlerinin artması üzerine başlayan protestolar kısa süre içerisinde büyüyerek ülkeye yayıldı.

reuters5 iç 1.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

Çatışmalar sürüyor

Gösterilerin önüne geçmeye çalışan Devlet Başkanı Sebastian Pinera'nın, Maliye ve İçişleri bakanlarının da aralarında bulunduğu 8 bakanı değiştirmesine rağmen gösteriler sürüyor. Pinera'nın istifasını isteyen ve kentin tarihi İtalya Meydanı'nda toplanan protestocu kalabalık ve güvenlik güçleri arasında yer yer arbede ve çatışmalar yaşanıyor.

6187322734519561 iç 3.JPG
Fotoğraf: AFP

 

Adalet Bakanlığı açıkladı

Şili Adalet Bakanlığı, birçok kentte yağma olaylarına yol açan hükümet karşıtı gösteri ve şiddet olaylarının bilançosu hakkında bir açıklama yaptı.

reuters2 iç2.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

Bakanlığın hazırladığı rapora göre, gösterilerde şimdiye kadar 20 kişi öldü, 745'i güvenlik görevlisi bin 218 kişi yaralandı.

reuters4 gözaltı.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

Olaylarda ülke genelinde toplam 9 bin 203 kişi gözaltına alındı.

Şiddet olaylarında 26 otobüs ateşe verildi, 49 metro istasyonu da tahrip edildi.

afp iç 4.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Acil durum ilan edildi

Şili'de günlerdir devam eden ve hükümetin geri adımlarına rağmen durmayan gösteriler nedeniyle, diktatör Augusto Pinochet'in 1990'da devrilmesinden sonra ilk kez doğal afet söz konusu olmamasına rağmen "acil durum" ilan edilmiş ve güvenliği sağlama görevi orduya verilmişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU