Trump, Bağdadi'yi öldürdüğünü iddia edebilir ama IŞİD'i hayata döndürdü

Dünyanın "artık çok daha güvenli bir yer" olduğu iddiasını ise bekleyip görelim. Böyle İslamcı kültlerin genelde ölenlerin yerini alması için kozada bekleyen liderleri olur. Ya da kendi gaddar teşkilatlarının daha da kötü bir versiyonu

Donald Trump, IŞİD lideri Bağdadi'nin öldürülmesini yaklaşan başkanlık seçimlerinde koz olarak görüyor (CNN)

Genellikle, Rab verir ve Rab alır. Ama semavi Beyaz Saray'da, bu hafta sonu durumlar tersine işledi. Rab Trump, Ebubekir Bağdadi'nin hayatını aldı ve hayatta kalan katilleri Birleşik Krallık ve diğer Avrupa ülkelerinin sınırlarına yollama sözü vererek IŞİD'e geri verdi.

Böylesine muhteşem bir teklife IŞİD'li delikanlılar nasıl da kıkırdamıştır. Hala hudutlarımız içinde kuluçkalanan silah arkadaşları böyle bir imayı nasıl sıcak karşılamıştır. Yıllardır vahşi IŞİD kültüne karşı nasıl kuvvetle öfkeliydik. Ama Trump kültünü hesaba katmamışız.

Doğru, Trump'a mahsus delilik IŞİD'inki kadar çok masumun hayatına mal olmadı (tabii ki, Filistinli, Kürt ya da Sisi'nin 60 bin siyasi tutuklusundan birisi değilseniz). Amerikalıların ve Rusların daha önce de Bağdadi'yi öldürdüğünü düşünürsek, belki de sefil adam başka bir videoda ortaya çıkıverir diye teammülen üç gün geçmesini beklemek akıllıca olabilir. Hatırlarsanız, Usama'yı gerçekten halledene kadar dört kez öldürmüştük.

Ama bu sefer Trump, Rusya'ya, Suriye'ye ve Irak'a teşekkür etti -bu Suriye, Esad rejimi olabilir mi? Eğer öyleyse, kimin ordusunun IŞİD'le  -diğer nicelerinin arasında- Amerikan ordusundan daha uzun süreden beri savaştığı Şam'daki başkanlık sarayında kesinlikle tartışılacak bir şey.

Fakat Trump'ın, IŞİD üyelerini geri almadıkları için Avrupa ülkelerinin desteğinin "kocaman bir hayal kırıklığı" olduğunu söylemesi ve "gerçekten onlara dedim ki, eğer onları almazsanız, onları tam sizin sınırlarınıza bırakacağım ve onları tekrar yakalarken eğlenebilirsiniz... Geri yürüyebilirler -bizim ülkemize yürüyemezler. Bizim ülkemizle onlar arasında çok fazla su var..." diye eklemesi.
 


Pekala, bu sadece tuhaf, garip ya da basitçe, tımarhane dili değil. Bu, IŞİD'in hayatta kalanları için gerçek bir motivasyon.

Eğer, "bir film izlemek" gibiyse, o zaman tabii ki Trump'ın Hollywoodvari dokunuşu olmak zorundaydı.

Hakikaten de Trump bize, Bağdadi "köpek gibi öldü, korkak gibi öldü... ağlayarak, inleyerek ve çığlık atarak" dedi. Belki de öyledir. Kulağa daha çok çocukların ölümü gibi geliyor. Daha açık olmak gerekirse, Bağdadi'nin üç çocuğunun. Bağdadi'nin "çıkmaz" tünelde intihar yeleğiyle (tabii ki, bu bize Amerika'nın çıkıp geleceğini her zaman tahmin ettiğini kanıtlar) uğraşırken nasıl ağlayarak ve çığlık atarak öldüğünü düşünmek biraz zor. Dünyanın "artık çok daha güvenli bir yer" olduğu iddiasını ise bekleyip görelim. Böyle İslamcı kültlerin genelde ölenlerin yerini alması için kozada bekleyen bir liderleri olur. Ya da kendi gaddar teşkilatlarının daha da kötü bir versiyonu.

Her zamanki gibi bu baskında kaç masumun daha öldürüldüğünü öğrenmek için birkaç gün daha beklememiz gerekecek. Hepsinin IŞİD mensubu olduğunu ileri sürmek biraz Hollywoodvari.

Bir şeyden emin olun, Bağdadi baskınının orijinal hikayesi değişecek. Dahasını da öğreneceğiz. İsrail dahil olmuş muydu? Ruslar ne kadar yardım etti? Ya da Suriyeliler? Ya da Kürtler? Eğer bu berbat önderlikten sıkılmışlarsa, belki de IŞİD'in kendisi? Belki de 19.5 milyon Sterlin poundu (yaklaşık 144 milyon TL) isteyen rastgele birisi...

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ama şimdilik, Trump, Cumhuriyetçi destekçilerinin gözünde bir hale gibi parıldıyor. Eğer ordusu - hatırlayın, ordunun Trump'a verdiği desteği göz önüne alırsak muhtemelen onun ordusu -  dünyanın en çok aranan teröristini öldürebiliyorsa, o zaman Amerika'nın kendi Demokrat iç mihraklarının tüm bu azletme safsatası da ne? Ukrayna üzerinden dönen böyle sayıklamalar varken Bağdadi'yi öldürmekle, dünyayı daha güvenli hale getirmeyi nasıl kıyaslayabilirsiniz?

Ve Trump neredeyse hepsini canlı izleyebildi. Obama'nın, Usama'nın öldürülüşünü izlemesi gibi. Masumların ölümlerini canlı yayımlayabildiğiniz bir devirde en azından kötü adamları hakladılar.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Miraç Eren Dereli

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU