Aldar Halil: Türkiye gözetiminde güvenli bölge istemiyoruz

TEV-DEM yöneticisi Aldar Halil, Kuzey ve Doğu Suriye’de "Türk devletinin gözetiminde bir güvenli bölgenin oluşturulmasını kabul etmeyeceklerini" söyledi

Fotoğraf: K24 - Aldar Halil

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Diplomasi Komitesi Sorumlusu Aldar Halil, Kuzey Suriye’de "Türk devletinin gözetiminde bir güvenli bölgenin bölgede güvensizlik anlamına geleceğini" savunarak, “Eğer bölge Türkiye gözetiminde oluşturulacaksa, bu bölge için birçok tehlikeyi beraberinde getirecektir” dedi.

"Suriye devriminin başından bu yana krizin çözümü ve demokratik bir sistem için çalıştıklarını" söyleyen Halil, "Suriye’yi parçalamayı düşünmüyoruz. Defalarca Birleşmiş Milletler (BM) ve Suriye krizine ilişkin diğer toplantılarda, sorunların Suriye içi diyalogla çözümü için çabaladık” ifadelerini kullandı.

“Türkiye Menbiç ve Rojava’yı işgal etmek istiyor”

TEV-DEM yöneticisi Halil, uluslararası mekanizmaların gözetiminde ve “Türk devletinin tehditlerine karşı” ciddi bir tutumla güvenli bölge oluşturulmasının, Kuzey ve Doğu Suriye yönetimiyle Suriye rejimi arasındaki diyalogları kolaylaştıracağını ve Suriye halkının çözüme ulaşmasını sağlayacağını kaydetti.

Türkiye’nin güvenli bölge oluşturulmasına yönelik açıklamalarına ilişkin Halil şunları söyledi: “Türkiye, Misakı Milli’yi hayata geçirerek, Halep’ten Musul ve Kerkük’e kadar olan yerleri Türkiye topraklarına katmak istiyor. Türkiye İdlib ve Afrin’i işgal etti, şimdi de Menbiç’i ve Kuzey Suriye’yi (Rojava) işgal edip, Suriye’yi parçalamak istiyor.”

 

“Herkes Suriye’de çözüm için çalışmalıdır”

Söz konusu güvenli bölgenin sadece Kuzey ve Doğu Suriye değil, tüm bölge için tehlike olduğunu savunan Halil, “Bölge yeni bir sürece giriyor. Bu nedenle herkes Suriye’de çözüm için çalışmalıdır. Eğer Suriyeli taraflar çözüme ulaşırsa, Türk devleti ve diğerlerinin Suriye’ye müdahale bahanesi de kalmaz” değerlendirmesinde bulundu. 

“Amerika’dan güvenli bölge konusunu netleştirmesini istedik”

Halil, Kuzey ve Doğu Suriye’de Türk devleti kontrolünde bir güvenli bölgenin oluşturulmasını asla kabul etmediklerini vurgulayarak, “Amerika’dan güvenli bölge konusunu netleştirmesini istedik. Amerika’ya Türkiye gözetiminde güvenli bölge oluşturulmasını kabul etmediğimizi, BM ve Uluslararası Koalisyon gözetiminde bir güvenli bölgeyi kabul edebileceğimizi söyledik. Türkiye bölge için bir tehlikedir, bölgenin Türkiye denetimine geçmesi kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

 

Salih Müslüm: ABD ile daha önce güvenli bölge konusunu görüşmedik

TEV-DEM Dışişleri Sorumlusu Salih Müslim de yaptığı açıklamada Amerikan Başkanı Donald Trump’ın "Suriye’de güvenli bölge"den neyi kast ettiğini bilmediklerini ifade etti. 

Güvenli bölgenin Türkiye tarafından kurulmayacağını savunan Müslüm, "Güvenli bölge, belki IŞİD’e karşı Uluslararası Koalisyonu veya Birleşmiş Milletler (BM ) tarafından yapılabilir” ifadelerini kullandı. 

Müslim açıklamasında, ABD'nin güvenli bölge açıklamasını yeni duyduklarını Amerika ile aralarında bu konu hakkında görüşme yapılmadığını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump Twitter'da yaptığı açıklamada, “ Eğer Türkiye Suriye Kürtlerine saldırırsa ekonomilerini mahvederiz” demişti. 

Erdoğan: Güvenli bölgeyi Türkiye kuracak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gece yaptığı paylaşım sonrası ABD Başkanı Donald Trump ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Suriye'nin kuzeyi için Amerika'nın gündeme getirdiği güvenli bölgeyi Türkiye'nin kuracağını söyleyen Erdoğan, güvenli bölge içinde PKK/PYD'nin olamayacağını belirtmişti. 

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da dün Kabine Toplantısı sonrası yaptığı basın açılamasında, Suriye sınırında oluşturulacak güvenli bölgenin kontrolünün Türkiye'de olacağını söylemişti.

DAHA FAZLA HABER OKU