Karar yazarı: Türkiye IŞİD'i destekledi mi?

İbrahim Kiras, Türkiye'nin Suriye politikasının hatalı olduğunu söyledi

Fotoğraf: Reuters

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kiras, geçmişte Türkiye'nin IŞİD'i desteklediğine yönelik tezleri kaleme aldı. 

Kiras, "Türkiye IŞİD'i destekledi mi?" başlıklı köşe yazısında Türkiye'nin radikal dini örgütü desteklediği iddialarının ilk çıkış noktasını şöyle anlattı:

2013’ün başlarında örgüt Suriye’nin kuzeyinde askerî gücünü artırıp geniş bir bölgede egemenlik kurdu. Bu bölgedeki en büyük rakibi ise aynı topraklar üzerinde müstakil bir Kürt devleti kurma planları yapan PKK/YPG güçleriydi. 2014’de Kuzey Irak’a doğru ilerleyip Musul’u da ele geçiren IŞİD’in özellikle ülkedeki azınlıklara yönelik eylemleri batı dünyasında infial doğurunca ABD öncülüğünde uluslararası IŞİD karşıtı askeri koalisyon oluşturuldu.

"IŞİD’le mücadele koalisyonu içinde 'yerel güç' olarak 'PKK’nın Suriye kolu' olan YPG/PYD örgütüne yer verilmesi Türkiye’de eskiden beri kuşku ve kaygı oluşturan 'ABD’nin Kürt devleti projesi'nin hayata geçirilme girişimi olarak algılandı" diye yazan Kiras, şu ifadeleri kullandı:

IŞİD’den boşalacak alanı PKK’nın doldurmasına yönelik bir oyun olarak gördü Ankara bu girişimi. Sadece Ankara’nın algısı veya kuşkusu değil, anlaşılan Kandil’in gelişmeleri değerlendirmesi ve beklentisi de bu merkezdeydi. Nitekim, o günlerde PKK “İkinci Çözüm Süreci”nin başlangıcında ilan ettiği ateşkesi bitirip terör eylemlerini yeniden başlattı. Çözüm sürecinin sağladığı kazanımları berhava etme pahasına…

Kobani olaylarını hatırlatan Kiras, şunları yazdı:

IŞİD tarafından kuşatılan PKK kontrolündeki Kobani’de sivil halkın katliamla karşı karşıya olduğu, Türkiye’nin IŞİD’i desteklediği iddiası ortaya atıldı. Bu dezenformasyonun kaynağı olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kobani düştü düşüyor” şeklindeki sözleri kullanılıyordu. Yani bu sözün bir memnuniyet ifadesi olduğu, Türkiye’nin Kobani’yi IŞİD’in ele geçirmesini arzu ettiği ve bunun için bu kanlı terör örgütüne destek verdiği söyleniyordu. FETÖ’nün Suriye’ye yardım götüren MİT tırlarına yönelik iddiası da aynı doğrultudaydı zaten.

Oysa Erdoğan spekülasyon nesnesi yapılan konuşmasında şunu söylüyordu: “Sadece havadan bombalamak suretiyle bu terörü sona erdiremezsiniz. Aylar geçti herhangi bir netice yok. Şu anda Kobani de düştü düşüyor.”

Erdoğan’ı eleştirmek, Suriye siyasetinin yol açtığı problemlere dikkat çekmek başka şey ama tam aksi yöndeki sözlerinin içinden “Kobani düştü düşüyor” kısmını cımbızlayarak IŞİD’e desteğin kanıtı diye göstermek isteyenlerin derdinin terör karşıtlığı olmadığı ortada.

Böylesi ortak problemler bu şekilde siyasi çıkar konusu yapıldığı için çözüme bir türlü ulaşılamıyor zaten. Hem içeride hem dışarıda…

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'na yakın olduğu ifade edilen Karar gazetesinde Türkiye'nin Suriye politikasının yanlış olduğunu ifade eden bir yazı çıkması dikkati çekti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU