Sadr'dan Irak hükümetine ikinci erken seçim çağrısı

Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, Irak'ta hükümet karşıtı protestoların ardından Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'ye erken seçim çağrısı yaptı 

Fotoğraf: Reuters

Irak'ta hükümet karşıtı gösteriler devam ediyor. 

Son gösteriler Başbakan Adil Abdulmehdi'nin 2018 Ekim'inde iktidara gelişinden bu yana düzenlen en geniş katılımlı olanı. 

Hükümet geçen yıl göreve geldiğinde Irak halkına daha iyi şartlar ve iş imkanı sağlayacağı sözü vermişti. 

Başbakan Adil Abdulmehdi, eylemcileri sakinleştirmeye çalışsa da Irak siyasetindeki tansiyon gün geçtikçe yükseliyor. 

Son olarak Irak Meclisi'nde en büyük grubu olan Mukteda es-Sadr erken seçim çağrısında bulundu.

Sadr söz konusu seçimin Birleşmiş Milletler gözetiminde yapılmasını ve halihazırdaki siyasi partilerin katılmaması yönünde yeni bir açıklama yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mukteda es-Sadr'a  bağlı Sairun Koalisyonu, muhalefete geçmiş, göstericilerin talepleri yerine getirilene kadar burada oturma eylemi yapacaklarını açıklamıştı. 

Sairun Koalisyonu'nun, 325 sandalyeli Irak Meclisi'nde 54 milletvekili bulunuyor.

Mukteda es-Sadr, dünya kamuoyunda öncelikle ABD işgaline ve Geçici Hükümet Konseyi’ne karşı sürdürdüğü sert muhalefet ve silahlı mücadeleyle tanınmıştı. 

ABD’nin düşmanı ve İran’ın eski dostu Sadr, artık kendisini ABD’nin ve İran’ın ülkesindeki nüfuzunu kırmaya adamış Irak milliyetçisi tanımlanıyor.

Ülkedeki komünistler ve liberallerle oluşturduğu “Sairun Koalisyonu” ile son seçimleri ilk sırada tamamlayan Şii lider 5 Ekim'de yaptığı açıklamada da  ülkedeki gerginliği sona erdirmek için Hükümet'in istifa etmesi ve erken seçime gidilmesi çağrısında bulunmuştu.

Irak'ın başkenti Bağdat ile güney kentleri 1 Ekim'den bu yana "yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmeti yoksunluğu" gerekçesiyle düzenlenen gösterilere sahne oluyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU