Kadın bilim insanlarından, erkek meslektaşlarına kıyasla daha az yorum isteniyor

Cinsiyet eşitsizliği, kadınlar için kariyerleri ilerledikçe kötüleşiyor ve kıdemli yazarlar arasında yüzde 40'a ulaşıyor

(Nicepik)

Harvard'daki araştırmacılara göre, tıp dergilerinin kadın bilim insanlarından görüş isteme ihtimali, aynı bilimsel uzmanlığa sahip erkek meslektaşlarına kıyasla yüzde 21 daha az.

Çalışma, cinsiyet eşitsizliğinin kadınlar için kariyerleri ilerledikçe kötüleştiğini ve kıdemli yazarlar arasında yüzde 40'a ulaştığını saptadı.

Bir tıp dergisi için görüş alınması, kişinin uzmanlığının kabul gördüğü anlamına geliyor ve genellikle bilim insanlarının profilini yükseltmesini sağlıyor.

ABD'deki Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu'nda doktora öğrencisi olan baş yazar Emma Thomas, buldukları cinsiyet farkının boyutundan dolayı “gerçekten şaşırdığını” söyledi:

Genç bir bilim kadını olarak, bilim hiyerarşisinin zirvesine daha fazla kadının çıkmasıyla, makale yazımındaki toplumsal cinsiyet eşitliğine doğal yollardan ulaşabileceğimizi umuyordum. Fakat bulgularımız, bunun gerçekleşmeyebileceğini gösteriyor.

Araştırmacılar 2013 - 2017'de 2 bin 459 tıp dergisindeki davetli yorumları inceledi.

Yazarların cinsiyetinin yanı sıra bilimsel uzmanlıkları da karşılaştırıldı. Elde edilen veri kümesi, 43 bin 235 örnek içeriyordu.

Toplamda, davetli yorumların sadece yüzde 23'ü kadınlar tarafından yazılmıştı.

 

 

Araştırmanın kıdemli yazarlarından ve Harvard Veri Bilimi İnisiyatifi (Harvard Data Science Initiative) yöneticisi Francesca Dominici, “Ulaştığımız sonuçlar, kadın seslerinin erkekler kadar sık duyulmadığını da gösteriyor” diye konuştu.

“Bakış açılarındaki bu çeşitlilik eksikliği, sağlık araştırmalarının ilerlemesine köstek olabilir. Çünkü düşünce çeşitliliği, inovasyonun kilit unsurlarından biridir" diyen Dominici, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu bulgular, prestijli bilimsel makalelerin yazımında cinsiyet eşitsizliğinin varlığını, bu makaleleri yazabilecek yeterli deneyime ve uzmanlığa sahip daha az kadın olmasına bağlayan varsayıma meydan okuyor.

JAMA Network Open'da yayınlanan çalışmanın araştırmacıları, bilimsel dergilerin, ilgili uzmanlığa sahip kişileri belirlemek için metin madenciliği yazılımı kullanarak, aksi takdirde düşünülmeyecek kadın yorumcuların sayısını artırabileceğini söylüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU