Pakistan'da kullanılmış şırınga skandalı: 900 çocuğun AIDS kapmasına neden olan doktor halen görevde

Salgından sorumlu tutulan "ihmalkar" çocuk hekimi, şimdilerde bir devlet hastanesinde çalışıyor

Ratodero şehrindeki AIDS salgını halkı tedirgin ediyor (AFP)

Pakistan'ın bir şehrinde iddialara göre hilekar bir çocuk doktorunun virüs taşıyan şırıngaları tekrar kullanmasının ardından yaklaşık 900 çocukta HIV tespit edildi.

Ratodero'daki salgının nisan ayında doğrulanmasından bu yana virüsle ilgili yapılan testlerde yaklaşık 200 yetişkinde de sonuçlar pozitif çıktı.

Ancak 200 bin kişinin yaşadığı şehirde nüfusun 50 binden azı testten geçirildiği için sağlık yetkilileri gerçek sayının çok daha yüksek olmasından korkuyor.

Salgından ilk başlarda, merkezi küçük şehirde muayene başı 16 rupiyle (yaklaşık 60 kuruş) en ucuz hizmetlerden birini veren çocuk hekimi Dr. Muzaffer Gangro sorumlu tutulmuştu.

Hastalardan gelen ve Gangro'yu çoğunlukla aynı şırıngaları kendi çocuklarında kullanmakla suçlayan şikayetlerin ardından gözaltına alınan doktor, görevi ihmal ve taksirle adam öldürmekle suçlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Altı çocuğu Dr. Gangro tarafından tedavi edilen İmtiyaz Celbani, New York Times'a yaptığı açıklamada, doktorun 6 yaşındaki oğlu için çöpten arayıp bulduğu eski bir iğneyi kullandığını ve çocuğa daha sonra HIV tanısı konduğunu anlattı. Baba Celbani buna itiraz edince, doktor onun yeni bir iğne alamayacak kadar fakir olduğunu söyledi.

Virüsle ilgili yapılan testlerde Celbani'nin 4 çocuğu için sonuçlar pozitif çıkarken, en küçük iki çocuksa yaşamını yitirdi.

Üç çocuğu Dr. Gangro'nun muayenesinin ardından hastalık kapan başka bir ebeveyn Reuters'a verdiği röportajda, çocuk hekiminin "aynı damlayı, iğneyi değiştirmeden 50 çocuğa uyguladığını" belirtti.

Hakkında henüz bir mahkumiyet kararı çıkmamış olan Dr. Gangro, şırınganın tekrar kullanımı suçlamasında kefaretle serbest bırakılmayı engelleyen yasalara rağmen, tıp belgesini yeniledikten sonra şimdilerde şehrin varoşlarındaki bir devlet hastanesinde pratisyen hekim olarak çalışıyor.

Tüm suçlamaları reddeden Gangro, masum olduğu hususunda ısrar ediyor.

Polis ve sağlık yetkililerinin yürüttüğü ön soruşturmada Dr. Gangro'nun "ihmalkarlığı ve dikkatsizliğinin" salgının "başlıca" nedeni olduğu sonucuna ulaşılmış olsa da yetkililer doktorun salgının tek sebebi olma ihtimalini pek mümkün görmüyor.

New York Times'ın haberine göre, Ratodero'yu ziyaret eden sağlık çalışanları doktorların şırıngaları tekrar kullandığına sıklıkla tanık olurken, diş hekimleri yol kenarındaki operasyonlarında steril olmayan aletler kullanıyor ve berberlerse farklı müşterileri aynı jiletle tıraş ediyor.

Virüsle ilgili gerçeklere dair halk arasında hala yaygın bir bilinç eksikliği yaşanıyor ve pek çoğu hastalığın dokunmayla bulaşmasından korkuyor.

Bu durumun, HIV pozitif olduğu bilinen yaklaşık 900 çocuğun bir kısmının yaşıtlarınca dışlanmasına ve bu çocukların okulda diğer öğrencilerden uzak oturmaya zorlanmasına yol açtığı söyleniyor. Bazı ebeveynlerin de çocuklarıyla fiziksel temas kurunca virüs kapacakları korkusu taşıdığı belirtiliyor.

 

 

Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı'na (UNAIDS) göre, HIV vakalarının 2010'dan bu yana neredeyse ikiye katlanarak 160 bine ulaştığı Pakistan'ın büyük bölümünde daha fakir topluluklar arasında meseleye dair bilgisizliğe sık rastlanıyor.

UNAIDS'e göre, ülkede 600 bin kadar vasıfsız doktorun kanunlara aykırı şekilde çalıştığı düşünülüyor ve bunların 270 bini Ratodero'nun da bulunduğu Sind bölgesinde yer alıyor.

Pakistan hükümetinin krize ilk müdahalesi kayıtsız doktor çalıştıran klinikleri ve yasa dışı kan bankalarını kapatmak oldu. Bunların çoğunun şırıngaları tekrar tekrar kullandığı ortaya çıktı.

Ancak uluslararası kamuoyunun ve medyanın ilgisi azalınca bazı klinikler yeniden açılmaya başladı.

Hasta çocukların sayısındaki artışı ilk kez HIV salgını olarak tanımlayan doktor İmran Ekber Erbani, New York Times’a şunları söyledi: 

Bu şarlatan doktorlar, berberler ve diş hekimleri denetlenmedikçe , HIV enfeksiyonu vakalarının sayısı artmaya devam edecektir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU