Bilim insanları evrenle ilgili büyük bulmacanın kayıp parçasını, çarpışan iki yıldızda buldu

Çarpışan iki nötron yıldızının stronsiyum isimli ağır elementi üretebildiği keşfedildi

2017 Nobel Fizik Ödülü, yerçekimsel dalgaları gözlemleme alanında yaptıkları katkılar için üç ABD'li bilim insanına verilmişti (NASA)

Bilim insanları onlarca yıllık bir gizemin sırrını çarpışan iki nötron yıldızının arasında keşfetti.

Uzayda ilk defa, iki nötron yıldızının çarpışması sonrasında oluşan stronsiyum isimli ağır element saptandı.

Yeni keşif, daha ağır atomların iki nötron yıldızının birleşmesiyle oluşabileceğini kesin bir şekilde doğruluyor. Bu da kimyasal elementlerin nasıl oluştuğuna dair bulmacayı çözmemize yardımcı oluyor.

Araştırmacılar, geçen yüzyılın ortasından beri, fiziksel süreçlerin çevremizdeki dünyayı oluşturan atomları nasıl yarattığını öğreniyor. Bu nedenle evrende bu süreçlerin gerçekleşebileği yerleri keşfetmeye devam ettiler. Bir istisna dışında...

Danimarka'daki Kopenhag Üniversitesi'nden, araştırmanın başyazarı Darach Watson, "Bu, elementlerin kökenini belirlemek için onlarca yıldır süren bir kovalamacanın son aşaması" diye konuştu:

Artık biliyoruz ki elementleri yaratan süreçler çoğunlukla sıradan yıldızlarda, süpernovalarda ve yaşlı yıldızların dış katmanlarında gerçekleşti. Ancak şimdiye kadar, periyodik tablodaki daha ağır elementleri üreten, 'hızlı nötron yakalama' isimli keşfedilmemiş nihai sürecin nerede gerçekleştiğini bilmiyorduk.

Araştırmacıların oluşumuna tanıklık ettikleri element stronsiyum, toprakta doğal olarak bulunuyor. Bu element muhtemelen en çok havai fişeklere kırmızı tondaki renkleri veren tuzlarıyla tanınıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sürece dair gözlemin hikayesi, bilim insanlarının ilk yerçekimsel dalgaları saptadığı 2017'de başladı. Bu gerçekleştiğinde, dünya çapından pek çok teleskop, merceklerini uzayın derinliklerindeki GW170817 isimli nötron yıldızı birleşmesine çevirdi.

Eğer ağır elementler nötron yıldızları çarpıştığında oluşuyorsa, bilim insanları bunlara dair kanıtların kilonovalarda, yani birleşmenin kalıntılarında görülebileceğini düşündü.

O zaman kaydedilen verileri inceleyen araştırmacılar, geride bırakılan elementleri tespit etti.

Watson konuyla ilgili şunları söyledi:

2017'de birleşmeden gelen verileri yeniden analiz ederek, bu ateş topundaki ağır elementlerden birinin (atomik) imzasını tanımladık: Stronsiyum. Bu da nötron yıldızlarının çarpışmasının evrendeki bu elementin üretilmesini sağladığını kanıtlıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU