"Ekran başında geçirilen sürenin zihinsel sağlığa olumsuz etkisi patates kadar değil"

Bilimsel araştırmalara göre mutluluğun sadece yüzde 0,4'u teknoloji kullanımından kaynaklanıyor

Tim Wyatt - The Independent 

Son yapılan bir araştırmaya göre, telefon, tablet ve dizüstü bilgisayar kullanımının gençlerin zihinsel sağlığına etkisinin patates yemek kadar kötü olmadığı ortaya çıktı.

Oxford Üniversitesi'nden araştırmacılar, hem Amerika'da hem de İngiltere'de 300 binden fazla ergene ait verileri inceleyerek, çeşitli faktörlerin mutluluk üzerindeki etkisini araştırdı.

Ekran önünde çok fazla zaman harcayan çocuklarla ilgili yıllardır süren endişeye rağmen, yeni araştırma, gençlerin teknolojik aletleri uzun süre kullanmasının önemsiz olduğuna dikkati çekti.

Oxford Internet Enstitüsü'nde araştırma direktörü olan Profesör Andrew Przybylski, “Bulgularımız ekran önünde geçirilen süre ile gençliğin ruh sağlığı arasında çok az ilişki olduğunu gösteriyor” dedi. Przybylski, gençlerin mutluluğunun sadece yüzde 0,4'unun teknoloji kullanımıyla ilişkilendirilebileceğini sözlerine ekledi.

Yeterli uykuyu alma ve kahvaltı yapmayı içeren faaliyetlerin zihinsel sağlık üzerinde çok daha güçlü etkileri olduğu açıklandı. Ayrıca, esrar kullanımı ekran önünde geçirilen zamana kıyasla 2,7 kat daha fazla zararlıyken, fiziksel şiddete uğramak 4,3 kat daha zararlı.

Przybylski, çocukların teknolojiyi kötüye kullanmaları konusunda, ebeveynlerin ve siyasetçilerin kafasını karıştıran çok fazla yanlış bilgi ve araştırma olduğunu söyledi.

“Aynı veriler ışığında, beslenme programına patates eklemenin genç sıhhati ile alakalı benzer ilişki gösterdiğini kanıtlayabildik” diyen Przybylski, konuyu daha ciddi biçimde araştırmak için geniş kapsamlı bir yaklaşım geliştirdikleri bilgisini verdi.

Çalışmada yer alan bir başka Oxford akademisyeni Amy Orben, teknoloji ve zihinsel sağlık sorunu alanında yapılmış önceki çalışmalardan yola çıkarak bulgularını geliştirdiklerini söyledi.

Orben, şunları kaydetti:

 

“Bu çalışma için incelediğimiz üç veri setinde, bilgileri analiz etmek için 600 milyondan fazla olası yol bulduk. Bunların büyük bir örneklemini hesapladık ve teknoloji ile refah arasında çok çeşitli olumlu ya da olumsuz ilişkilerin ortaya çıkabileceğini ya da hiç etkisinin de olmayabileceğini tespit ettik.”

 

 Spesifikasyon eğrisi analizi adı verilen bir tekniği kullanan araştırmacılar, gençlerin patates yemek ya da gözlük takma gibi sıradan alışkanlıkları ile teknoloji kullanımlarını nasıl aktardıklarını karşılaştırdı.

Teknoloji kullanımının zihin sağlığı üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığını söyleyen araştırmacılar bu çalışma sonuçlarının istatistiksel bir tuhaflık olmadığını, gerçek bir bulgu olduğunu söyledi.

Telefon, tablet ve oyun konsollarının çoğalması nedeniyle çocuklarının zarar gördüğü korkusu ebeveynler arasında artmakta.

Bununla birlikte, çalışmanın sonuçları bu ay başında Kraliyet Pediatri ve Çocuk Sağlığı Koleji (RCPCH) tarafından eleştirildi. RCPCH, özü itibariyle ekran başında geçirilen sürenin zararlı olduğunu göstermek açısından çalışmanın yeterli olmadığı sonucuna vardı.

Bu nedenle, hükümetin çocukların teknolojik alet kullanım süreleri konusunda resmi bir öneride bulunmaması önerildi.

RCPCH değerlendirmesine başkanlık eden Dr. Max Davie, Oxford çalışmasının kendi bulgularını desteklediğini söyledi.

Davie, “Ekran önünde geçirilen süre ile kötü ruh sağlığı arasında bazı olumsuz ilişkiler olsa da, bu bağlantıların nedensel olduğundan emin olamayız ya da diğer faktörlerin hem olumsuz sağlık sonuçlarına hem de daha yüksek ekran süresine neden olduğundan emin olamayız” diye konuştu.

Ancak Psikiyatri, Psikoloji ve Sınırbilim Enstitüsü'nden bir uzman olan Dr. Ben Carter, makalenin “ilginç” olmasına rağmen, kullanılan verilerin bir kısmının 2007 yılına ait olduğunu ve hatta sosyal medyadan bahsetmediğini belirtti.

Carter, “Bu durum, 2019'da gençleri bu bulgularla ilişkilendirmeyi zorlaştırıyor” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU