"Çocuklar sayıları söylemeden önce saymayı öğreniyor"

"Bebeklerin aslında dünyaya dair çok karmaşık bir kavrayışı var"

(Nicepik)

Bilim insanlarına göre çocuklar, “bir”, “iki” ve “üç” demeden yıllar önce sayılara dair fikir edinmiş oluyor.

Araştırmacılar, nesnelerin sayıldığını gözlemleyen 14 aylık çocukların bile rakamları temsil eden kelimelerle buna karşılık gelen miktarlar arasında ilişki kurabildiğini keşfetti. Yine de 4 yaşına kadar bu kelimelerin tam olarak ne anlama geldiğini kavrayamıyorlar.

Bilim insanları Developmental Science dergisinde yayımlanan bulguları “şaşırtıcı” diye niteledi ve çocukların sayıları “düşünülenden çok daha önce” tanıdığını kabul etti.

Maryland'deki Johns Hopkins Üniversitesi'nde bilişsel bilim insanı ve makalenin kıdemli yazarı Lisa Feigenson, araştırmanın “bebeklerin aslında dünyaya dair çok karmaşık bir anlayışa sahip olduğunu gösterdiğini” söyledi.

Etrafındaki yetişkinlerin ne dediğini anlamayı deniyorlar; bu çaba, hesaplama ve sayılar alanını da içeriyor.

Önceki araştırmalar, bebeklerin sayma sürecine yaklaşık 2 buçuk yaşında, kullandığı kelimelerin ne anlama geldiğini bilmese de rakamları ezberden söyleyebildiği dönemde başladığını göstermişti.

Çocuklar 4 yaşlarında, sayıları temsil eden kelimelerle objelerin miktarı arasındaki bağlantıya işaret eden kardinal prensibi anlamaya başlıyor.
 


Araştırmacılar, deneysel çalışmanın bir parçası olarak 13 ila 20 aylık 80 bebeği inceledi.

Ekip, opak bir kutunun içinde oyuncak (köpekler veya arabalar gibi) sakladıkları 5 test gerçekleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bazı durumlarda araştırmacılar, her oyuncağı kutulara koymadan önce yüksek sesle saydı; diğer senaryolardaysa oyuncakları küçük çocuklara göstererek, birer birer kutuya bıraktı.

Çocuklar, oyuncakların kutuya konmadan önce sayılmadığı durumda ilgilerini kaybetmeye meyilliydi. Oyuncaklar sayıldığındaysa, oyuncak sayısını hatırlamakta çok daha iyilerdi ve hepsini bulmak için kutuya bakmaya devam ediyorlardı.

Johns Hopkins'ten eski master öğrencisi ve çalışmanın yazarlarından Jenny Wang, konuyla ilgili şunları söyledi:

Bu sonuçlar gerçekten şaşırtıcıydı, çünkü son on yıldaki tüm araştırmalar, çocukların sayıları temsil eden kelimelerin anlamını öğrenmesinin ne kadar zor olduğunu gösteriyordu. Bizim verilerimiz, çok küçük bebeklerin bile (diğer insanları sayarken gördüğünde) bu kelimeleri niceliğin kaba boyutuyla ilişkilendirebildiğini gösteren ilk sonuç oldu.

Press Association'dan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren:  Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU