Ebubekir Bağdadi: IŞİD liderinin Samara'da başlayıp, "hilafet" macerasından geçen ve bir tünelde sona eren hikayesi

Terörist liderin öldüğüne dair bugüne dek birçok kez asılsız haber yapılmıştı

Ebubekir Bağdadi, "dünyanın en çok arananları" listesinin başında geliyordu (AA) 

Donald Trump, IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’nin ABD ordusunun Suriye'nin kuzeyinde düzenlediği bir baskında öldürüldüğünü açıkladı.

ABD Başkanı pazar günü düzenlediği basın toplantısında, terörist liderin bir tünele doğru kovalandığını ve burada patlayıcı yüklü yeleğini infilak ettirerek kendisini ve üç çocuğunu öldürdüğünü anlattı.

Bağdadi'nin ölümü önceki gece ABD medyası tarafından bildirilmiş olsa da IŞİD liderinin öldüğüne dair daha önce ortaya atılan birçok söylenti asılsız çıkmıştı.

Trump, cumartesi gecesi herhangi bir açıklama yapmadan “Çok büyük bir şey oldu!” diye tweet atarak haber gündemini hareketlendirdi.

Bu haber, IŞİD lideriyle ilgili ne bildiğimizi ve ölümünün neden önemli olduğunu anlatıyor.

Ebubekir Bağdadi kimdi?

Bağdadi'nin 1971’de Irak’ın Samarra şehrinde doğduğuna inanılıyor.

Bununla birlikte, IŞİD'in uluslararası çapta tanınır hale gelmesinden önceki yaşamı ve geçmişi hakkında çok az şey biliniyor. Söylenenlere bakılırsa 2014'ten öncesine ait halka açık sadece iki fotoğrafı var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin Irak işgali sırasında Bağdadi, Amerikan birlikleriyle savaşmak için Sünni militan bir grup kurduktan sonra Şubat 2004'te ABD kuvvetleri tarafından gözaltına alınıp Buka Cezaevi'ne gönderildi.

Cezaevinden salıverildikten kısa süre sonra El Kaide’nin Irak koluna katıldı ve 2010’da grubun liderliğine yükseldi.

Üç yıl sonra, örgütün Suriye'ye doğru genişlemesinin ardından Irak ve Suriye İslam Devleti'ni (IŞİD) kurulduğunu ilan etti ve El Kaide'yle köprüleri attı.

2014'te neredeyse tüm İslami grupların reddettiği bir iddiada bulunarak kendisini dünyadaki Müslüman toplumun halifesi ilan etmek için ender görülen bir şey yapıp halkın karşısına çıktı.

O zamandan beri nadiren görülüyordu ama internette paylaşılan ses kayıtları ve videolarda seyrek olarak yeniden ortaya çıkıyordu.

Ölümüyle ilgili asılsız haberler

Bağdadi'nin yaşamı ve nerede olduğuyla ilgili gizem nedeniyle, öldüğü ya da ciddi şekilde yaralandığına dair çok sayıda asılsız haber yapıldı.

18 Mart 2015'te Irak'ın Musul bölgesine yönelik bir hava saldırısında ağır şekilde yaralandığı söylendi.

 

 

2016'da Ortadoğu'daki bazı basın yayın organları hatalı şekilde, Suriye'nin Rakka şehrine yönelik bir ABD hava saldırısında Bağdadi'nin öldürüldüğünü bildirdi.

Bir yıl sonra, Rus ordusu IŞİD liderini öldürdüklerini iddia etti, İran da ölümü doğruladıklarını ileri sürdü.

Ancak ABD Savunma Bakanı James Mattis bu iddialara şüpheyle yaklaştı ve Bağdadi'nin hala hayatta olduğuna inandığını söyledi.

Ölümü neden önemli?

IŞİD'in Mart 2019'da Suriye topraklarındaki son kalesini teslim etmesi Trump'ın terörist grubun mağlup edildiğini söylemesini beraberinde getirdi.

On binlerce IŞİD savaşçısı ve onların aileleri Suriye'nin kuzeyindeki derme çatma hapishanelerde tutulurken, IŞİD'in yaşadığı kayıplara rağmen bölgedeki Amerikan askerlerinin çekilmesinin ardından yeniden ortaya çıkabileceğine dair endişeler yükseldi.

Bağdadi'nin ölümü, grubun lideri olmasının yanı sıra sözde meşruiyetinin bir sembolü olarak hareket etmesi nedeniyle de önemli. Örneğin, Hz. Muhammed'in soyundan geldiğini iddia etmişti.

Ölümünün terörist gruba ciddi darbe durması ve IŞİD'in büyük bir tehdit olarak geri gelmesini önlemesi umuluyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU