Cumhuriyet yazarı: THY diyor ki cumhurbaşkanına ‘Diktatör’ diyebilirsiniz, yeter ki Türkçe demeyin

Barış Terkoğlu: THY’nin duruşundan ben bunu anlıyorum

Fotoğraf: Reuters

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, Türk Hava Yolları (THY) ile yaptığı yolculuğu köşesine taşıdı.

Terkoğlu, bugünkü köşe yazısında THY'nin uluslararası yolculuklarda Türkiye'deki muhalif gazeteleri yolcularına vermediğini hatırlattı.

"Yasaklı gazeteler beklediğim gibi yoktu. Bu kez görevliden The New York Times istedim. Hemen geldi. Financial Times rica ettim. O da THY’nin servisindeydi. Diğer yolcuların elinde Amerikan ve Avrupa basınının tüm büyük gazete ve dergileri vardı" diye yazan Terkoğlu, yazısında özetle şunları söyledi:

NY Times’ın logosunun altındaki makalede Türkiye’nin nükleer silahlara sahip olmak istediği anlatılıyor ve İran’a benzetiliyordu.

Financial Times’ın 4. sayfasında da hükümetin HDP politikası Kuzey Suriye operasyonuyla birlikte “Kürt karşıtlığı”yla suçlanarak sert bir dille eleştiriliyordu.

Bir başka yolcunun elindeki Washington Post’ta “Türkiye uluslararası hukuku ihlal ediyor” başlığı gözüme çarptı. 

"Hayır, yanlış anlamayın. 'THY bu gazeteleri de dağıtmasın' demiyorum" diyen Terkoğlu, şu görüşlerini dile getirdi:

Aksine, bu tür yasakların bizzat uygulayana zarar verdiğini düşünüyorum. Söylemek istediğim başka. Ben bir düşünce şeklini sorguluyorum. THY, eğer “muhalif” dediği ve ölçülü eleştiriler yapan gazeteleri uçağı sokmayıp yolculara bunları dağıtıyorsa aslında şunu söylemek istiyor:

Cumhurbaşkanı’na “diktatör”, Türkiye’ye “katliamcı”, TSK’ye “işgalci” bile diyebilirsiniz. Yeter ki bunu Türkçe söylemeyin.

THY’nin duruşundan ben bunu anlıyorum.

Independent Türkçe, Cumhuriyet

DAHA FAZLA HABER OKU