Oslo’da saldırıya uğrayan bebekli aile Independent Türkçe’ye konuştu: Bizi öldürmek istediler

Tuğba-Kadir Kökyer çifti, olayın ardından kendilerini ilk olarak Kürt dostlarının aradığını ve yaşananları kınadıklarını söylüyor

Arabada saldırıya uğrayan Kökyer çifti, en çok oğulları için korktuklarını söylüyor / Kolaj: Independent Türkçe

Dün Norveç’in başkenti Oslo’da, içinde bebek olan bir araca saldırı görüntüsü ortaya çıktı. Sosyal medyada defalarca paylaşılan videoda, aracın içinde bulunan Tuğba ve Kadir Kökyer'in darp edilmek istendiği, ağlayan bir bebeğin ise sakinleştirilmeye çalışıldığı görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Olayın şokunu atlatamadıklarını söyleyen Kökyer çifti, neler yaşandığını Independent Türkçe'ye anlattı:

- Saldırının gerçekleştiği alanda ne amaçla bulunuyordunuz?

Oslo’da Barış Pınarı Harekatı’nı desteklemek için düzenlenen mitinge katılmak için oradaydık. Miting bitmişti, dönüyorduk.

- Kim düzenliyordu bu mitingi? Gerekli izinler alınmış mıydı? Ne kadar sürdü?

Norveç Türk Dernekleri Federasyonu ile Konsolosluk tarafından düzenlenen, 45 dakikalık bir mitingdi. Zaten uzun süre aracı park edecek yer bulamadığımızdan başına yetişemedik. Dediğim gibi, dernek ve konsolosluğun düzenlediği, tüm izinlerin alındığı, kanunlara uygun şekilde yapılan bir etkinlikti. Gayrı resmi değildi.

- Olay gerçekleştiğinde miting sonrası dönüş yolunda mıydınız?

Evet, mitingden çıkmıştık, arabamıza binip evimize dönüyorduk.

Tuğba Kökyer ve oğlu- Norveç
Tuğba Kökyer ve 1,5 yaşındaki oğlu Yusuf, Barış Pınarı Harekatı'na destek mitinginde / Fotoğraf: Independent Türkçe 


- PKK destekçilerinin o saatte aynı alanda ne işi vardı?

Mitingin düzenlendiği alanda 1 saat arayla PKK destekçilerinin de mitingi vardı.

- İki karşıt gruba aynı yerde mi miting izni veriliyor mu Norveç'te?

Bilinçli şekilde yapıldı bence. Gerginlik yaşanması ihtimali düşünülmemiş olamaz. Hatta önce aynı saat diliminde yer vermişlerdi, sonra değiştirip 1 saat arayla verdiler.

“Oraya vatan sevgisiyle, bayrak aşkıyla Türkiye’ye destek vermek için gittik”

- Hangi hislerle oraya gitmiştiniz?

Biz oraya tamamen vatan sevgisiyle, bayrak aşkıyla gittik. Barış Pınarı Harekatı’na ve Türkiye’ye destek vermek için gittik. Asla kavga etmek ya da kan dökmek için değil.

- Arabada kimler vardı?

Ben, eşim, evladımız, görümcem ve kayınbiraderim vardı. Aracı eşimin abisi (kayınbirader) sürüyordu, yanında eşim oturuyordu. Ben, evladımız ve eşimin kız kardeşi (görümce) arkadaydık.

Kökyer çifti
Kadir-Tuğba Kökyer çifti, Türkiye'ye destek olmak için gittikleri mitingde / fotoğraf: Independent Türkçe 


“Bizi tahrik etmeye, provoke etmeye çalıştılar”

- Olay anını anlatır mısınız?

Tam dönüş yolundaydık, onların miting yolunda değildik. Ama arabamızdaki Türk bayrağını görmeleriyle üzerimize saldırmaları bir oldu. Biz onları tahrik etmedik, onların miting alanında değildik. Tam miting bitti, biz evimize döneceğiz, bayrağı görüp saldırmaya başladılar. Bizi tahrik etmeye çalıştılar.

“PKK sempatizanları ‘Katil Erdoğan, Katil Türkiye’ sloganları attı”

- Sloganlarda ne diyorlardı?

Bizi provoke etmeye çalıştılar. “Katil Erdoğan, Katil Türkiye, Kahrolsun Erdoğan, Kahrolsun Türkiye” sloganları attılar.

“Çocuğu görmelerine rağmen saldırılarını şiddetlendirdiler”

- O anda siz ve arabadakiler neler hissettiniz?

Korkunçtu. Rögar kapaklarını caddeden çıkartıp arabaya fırlattılar. Demirlerle, taşlarla arabayı darp ettiler. Arabada çocuk olduğunu göstermeme rağmen saldırılarını şiddetlendirdiler. Cehennemin önüne düştüğümüzü hissettim. Vicdan dedim öyle bir şey ki, celladına bile acıyorsun. Biz onları ezebilirdik ama üzerlerine sürmedik.

"Bizim onları ezme fırsatımız vardı ama yapmadık"

- Görüntüleri izleyince arabayı kasıtlı olarak PKK destekçilerinin üstüne sürüp ezmek istediğinizi öne sürenler oldu. Bu iddialara ne diyeceksiniz?

'Arabayla ezmeye çalıştılar' gibi iddialar yalan. Yığınla insan arabanın üstüne geliyordu. Biz kasıtlı yapmadık, o kadar insanı görünce gaza basmak zorunda kaldık. Adam kendisini arabanın üzerine attı. Bizim onları ezme fırsatımız vardı ama yapmadık. Arabaya girmeye, camları kırmaya çalıştılar.

Araba darp Norveç 2- Kökyer çifti
Oslo'da PKK sempatizanlarının saldırdığı araç / Fotoğraf: Independent Türkçe 

“Biz öldürülmek istendik”

- Sonra görüntü çekmeye nasıl karar verdiniz?

İspat olması açısından görüntü çekmek istedik çünkü biz öldürülmek istendik. Bizi öldüreceklerdi, resmen bizi öldürmeye gelmişlerdi. Hem ben çektim arka koltuktan hem de ön koltuktan eşim çekti.

- Norveç’te PKK sempatizanları daha önce de size rahatsızlık verdi mi?

Hayır, böyle bir şeyle biz daha önce karşılaşmadık. olduysa da bize denk gelmedi hiç. Biz sosyal medya üzerinden Türkiye'yi desteklemek adına paylaşımlar yapan, vatanını seven insanlarız. Sosyal medyadaki Türk sayfalarını destekliyoruz. Eşim ve kardeşi, buradaki PKK’lılar tarafından tanınıyor.

“Türk bayrağına tahammül edemediler”

- Tanıdıkları için hedef alınmış olabilir misiniz?

Hayır, arabada bizim olduğumuzu bilmeden saldırdılar, Türk bayrağına tahammül edemediler. Türk bayrağı gördükleri için saldırdılar.

"Yaşananların ardından ilk Kürt dostlarımız aradı"

- Komşularınızla ve Oslo'daki diğer kişilerle aranız nasıl. Bir gerginlik, husumet yaşandı mı daha önce?

Hayır. Ben 5 senedir, eşim de 30 senedir Norveç'te yaşıyor. Komşularımız Norveçli ve Pakistanlı. Kendileriyle kişisel olarak hiçbir sorunumuz yok, iyi anlaşıyoruz. Zaten bu olayda onlar da bizim yanımızda. Zaten yaşananların ardından ilk Kürt dostlarımız aradı, olayı kınadılar.

- Videoda çocuğunuzun yaşananlardan etkilenmemesine çalıştığınız görülüyor. Evladınız ve arabadaki diğer kişiler şuan nasıl?

En çok oğlumuz için korktuk zaten. Halası ve amcası da Yusuf için çok korktu. Amcası önce çocuk için duraksadı. Evladımızın fiziken darp edilmemesi, psikolojik olarak etkilenmemesi için “oyun oyun bu, halay çekeceğiz” gibi şeyler söyledik. Şimdi komik gelebilir ama o an insanın aklına o geliyor. Yaşananları hala atlatamadık, dün geceden beri ne uyku uyuduk ne bir şeyler yiyebildik. 

"Arabamız sağlam olmasa bizim ölüm haberimizi yayınlıyordunuz"

- Arabanız ne durumda?

Başka bir araba olsa o kadar darbeye paramparça olurdu. Arabamız o kadar sağlammış ki. Arabamız sağlam olmasa bizim ölüm haberimizi yayınlıyordunuz. Biz öldürmek, can acıtmak için orda değildik. Vatan, bayrak sevgisiyle oradaydık ama karşı taraf öldürmek için gelmişti. Biz, bunu tahmin edemedik. Bu kadar acımasız olduklarını gözlerimizle gördüğümüzde inandık.

Araba darp Norveç -Kökyer çifti
PKK destekçilerinin saldırdığı arabanın camları kırılmış / Fotoğraf: Independent Türkçe


- Son olarak neler söylemek istersiniz?

Olayın ardından ilk çıkan haberlerde sanki biz o terör destekçilerini ezmeye çalışmışız gibi gösterilmiş. Bu tamamen yalan haber. Eşimin kardeşinin gözaltına alındığı da yalan. Biz kendimiz şikayette bulunmak için olaydan sonra polise kendimiz gittik. Güvenliğimizi sağlamak amacıyla gittik. Şimdi konsolosluk tarafından gönderilen avukatla yeniden polise geldik. Şikayette bulunuyoruz. Can güvenliğimiz acısından tedirginiz, korkuyoruz.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU