Bolivya’da ihtilaflı seçim sonrası sokaklar karışırken, Corbyn'den Morales'e tam destek

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, cumartesi günü yaptığı açıklamada oy sayımlarında hile bulunduğu takdirde ikinci tur oylamaya gitme sözü vermişti

Sonuçlara itiraz eden muhalefet protestolar düzenleyip, seçim bürolarını ateşe vermişti (Reuters)

Bolivya’da gerçekleştirilen seçimlerin ardından Devlet Başkanı Evo Morales zafer ilan etmiş, ancak muhalefet oy sayımında hile olduğunu iddia ederek büyük şehirlerde gösteriler düzenlemişti. En yakın rakibi Carlos Mesa’nın ve muhalefetin seçimde hile yapıldığı yönündeki iddialarının ardından uluslararası açıdan da seçimlerin güvenilirliği sorgulanır hale gelmişti. 

Britanya İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn'se Twitter’dan yaptığı paylaşımla Morales’in yeniden seçilmesini kutlayarak, Morales’in yerli halkın haklarını koruduğunu ve ülkede yoksulluğu yarıya indirdiğini belirtti.

 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Evo Morales, Latin Amerika’nın mevcut liderleri arasında en uzun süre görevde olan devlet başkanı. Geçen on yılda kıtada göreve gelen solcu liderlerden hala görevde olan tek isim. Geri kalanların yeriniyse sağ eğilimli hükümetler doldurdu. Morales, Güney Amerika’nın en yoksul ülkesinde nadir bir ekonomik ve politik istikrar dönemini yönetiyordu. Fakat resmi seçim gözlemcilerinin seçimin ilk turuyla ilgili şüphelerinin olduğunu belirtmesi Morales’in 2020-2025 başkanlık dönemini tehlikeye atıyor.

Morales, Cochabamba bölgesinde cumartesi günü yaptığı konuşmada seçimlerin ikinci tura kalması gerektiğini belirten ABD, Brezilya, Arjantin, Kolombiya gibi ülkeleri resmi sayımın denetlenmesinde yer almaya davet etmişti. 

Hadi oyları tek tek denetleyelim. Ben katılacağım. Eğer hile varsa ertesi gün ikinci tura gidelim.

Daha önce Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, seçimlerdeki şüpheler nedeniyle oyların yeniden sayılması gerektiğini söylemişti. 

 

DAHA FAZLA HABER OKU