SDG: Türkiye-Rusya mutabakatını kabul edip, bölgeden çekiliyoruz

Suriye Demokratik Güçleri, 22 Ekim’de Türkiye ve Rusya arasında imzalanan, YPG’nin 30 kilometre dışına çekilmesini öngören mutabakatı kabul ettiklerini duyurdu

Fotoğraf: SDG 

Suriye Demokratik Güçleri’nden (SDG) yapılan yazılı açıklamada Türkiye ve Rusya arasında 22 Ekim’de imzalanan mutabakatta yer alan şartların uygulanacağı ifade edildi. Açıklamanın tam metni şu şekilde: 

Daha önce bazı maddelerine itiraz ettiğimiz protokolle ilgili Rusya Federasyonu ile yaptığımız geniş tartışmalar sonrası anlaşmayı, Türkiye’nin kuzeydoğu Suriye’deki saldırılarını durdurmak adına uygulamaya koymaya karar verdik. 

SDG, kan dökülmesini durdurmak ve bölgenin yerlilerini Türk saldırılarından korumak için kuzeydoğu Suriye’deki Türkiye-Suriye sınırından uzaklaşarak yeni bir yerde pozisyon alacaktır. 

Sınırdaki güçlerimiz, merkezi hükümetin sınır güvenlikleriyle yer değiştirmektedir. 

Suriye Demokratik Güçleri olarak, halklarımızı ve bölgeyi savunacağımızın teminatını vererek Rusya Federasyonu’nun verdiği sözleri yerine getirmesi, Şam merkezi yönetimi ile Kuzey-Doğu Suriye Yönetimi (Rojava) arasında yapıcı bir diyaloğun kurulmasının sağlanması hususunda çağrıda bulunuyoruz. 

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA, Suriye Dışişleri Bakanlığı’nın Şam hükümetinin kuzeydeki silahlı grupların 30 kilometre derinliğe çekilmesini olumlu karşıladığını duyurdu.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya’nın Soçi kentinde vardığı anlaşmada YPG’nin 150 saat içinde 30 kilometrenin dışına çıkartılacağı üzerinde mutabakat sağlanmıştı. 

150 saat sonunda Barış Pınarı Harekat alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 kilometre derinlikte Kamışlı şehri hariç Türk-Rus ortak devriyeleri başlayacağı duyurulmuştu.


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU