Trump, IŞİD lideri Bağdadi’nin öldüğünü duyurdu

Trump, Bağdadi’nin bir tünelde sıkıştırıldığını ve üzerinde bombalı yeleği patlatarak üç çocuğuyla beraber öldürüldüğünü söyledi

Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Donald Trump, IŞİD lideri Bağdadi’nin öldürüldüğünü açıkladı. Trump’ın açıklamasına göre Bağdadi, bir tünelde sıkıştırıldı ve üzerindeki canlı bombayı patlamasının ardından 3 çocuğuyla beraber öldü.

Trump, gece saatlerinde "Az önce çok önemli bir şey oldu" şeklinde bir paylaşım yaptı. Bu paylaşımın ardından Beyaz Saray, “Trump’ın önemli bir açıklama yapacağını” duyurdu. Yaklaşık 12 saat sonra kamera karşısına geçen Trump, Bağdadi’nin 3 çocuk ve 2 karısıyla birlikte öldüğünü açıkladı.

DNA testi yapıldı

Beyaz Saray'da açıklama yapan Trump, operasyon sırasında Bağdadi'nin çıkmaz bir tünele girdiğini söyledi ve "Tünelin sonuna vardığında, kendisi üzerindeki bombalı yeleği ve üç çocuğu patlatarak intihar etti. Tünel daha sonra yok edildi ve daha sonra yapılan tetkikler sonucunda ölen kişinin Bağdadi olduğunu anladık" dedi.

"Bir köpek gibi, bir korkak gibi öldü"

Trump, yaklaşık iki saat boyunca Bağdadi'nin bulunduğu bölgede olduklarını belirtirken "Sürekli panik halindeydi ve korkuyordu. Bağdadi’nin yok edilmesi ABD’nin terörist liderlerini yıkmaya yönelik kararlılığını göstermektedir" diye konuştu.

trump bağdadi operasyonunu izlerken
Trump ve ekibinin Bağdadi’ye yapılan operasyonu izlerken çekilen fotoğrafı paylaşıldı. Kaynak: Twitter / @Scavino45


Trump, sözlerinin devamında “Dün akşam Amerika için de dünya için de harika bir akşamdı. Bir köpek gibi, bir korkak gibi öldü. Dünya şimdi çok daha güvenli bir hale geldi" dedi.

“Bir film izlemek gibiydi”

Trump, şöyle devam etti:

O bölgeyi ve o bölgedeki tünelleri biliyorduk. Bağdadi’nin girdiği tünelin çıkışı olmadığını biliyorduk. Sekiz helikopterle iniş gerçekleştirdik. Bağdadi’nin bulunduğu binanın ana kapısı kullanılmadı. Bir film izlemek gibiydi. Tehlikeli olan kısım, yaklaşık 1 saat 10 dakika sürdü. Son derece tehlikeli topraklar burası.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

4 ülkeye teşekkür

Operasyon sırasında 11 çocuğun yara almadan kurtulduğunu açıklayan ABD Başkanı, Rusya, Türkiye, Irak ve Suriye'ye teşekkür etti. Trump, bu 11 çocuğun şu an cezaevinde olduğunu söyledi.

ABD Başkanı, Ankara'nın bölgeye gireceklerini bildiğini açıklarken "Türkiye ile iş birliği yaptık. Hava sahalarını kullanmamıza izin verdiler. Hiç sorun olmadı, çok yardımcı oldular, harikaydı” değerlendirmesinde bulundu.

"Ruslara giriyoruz dedik"

Ruslara “Biz giriyoruz” şeklinde bilgi verdiklerini söyleyen ABD Başkanı, “Bizi bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederiz dediler. Ne için girdiğimizi bilmiyorlardı” diye konuştu.

“Washington tam bir sızıntı makinesi”

Operasyonu sadece kısıtlı sayıda kişinin bildiğini aktaran Trump, şunları kaydetti:

Washington'dakilere bilgi vermeyin dedim, çünkü sızıntı oluyor. Washington tam bir sızıntı makinesi. Gizli tutuldu, hiçbir sızıntı olmadı. Sadece bunu bilen birkaç kişi vardı. Çok az kişinin haberi vardı operasyondan. Sızıntı birinin ölümüyle sonuçlanabilirdi.

Trump, konuşmasının bir kısmında Usama Bin Ladin ve oğlu Hamza bin Ladin’e yönelik olarak “uzun ve yakışıklı” ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU