7 kişinin gözaltına alındığı Oslo'da ne oldu? Saldırıyla ilgili kim ne dedi?

Barış Pınarı'na destek ve protesto eyleminde yaşananlar sonrası Norveç Polisi açıklama yaptı

Cumartesi günü Norveç’in başkenti Oslo’da yer alan Türkiye Büyükelçiliği önünde art arda planlanan iki eylem ciddi bir gerilime neden oldu. 

Norveç Türk Dernekleri Federasyonu, bağlı dernekler ve Türk sivil toplum kuruluşları, Barış Pınarı Harekatı’na destek vermek amacıyla saat 13:00’da Frogner semtindeki elçilik önünde bir araya geldi. 

Bu organizasyonun ardından Abdullah Öcalan bayrakları taşıyan ve harekata karşı çıkan bir grup, 15:00’da planlanan eylemleri için Büyükelçilik çevresindeydi. 

Türkiye karşıtı slogan atan protestocular, yürüyüşleri sırasında Türk bayrağı taşıyan bir araca saldırdı. 

Ciddi hasar verilen aracın içinde çekilen görüntüde ailenin bebekli olduğu görüldü. Dışarıdan çekilen görüntülerde ise şoförün, aracını protestocuların üzerine sürdüğü ve bir protestocuya çarptığı kaydedildi. 

İçeriden cep telefonuyla çekilen görüntüde şoför ve polis arasındaki diyalogda Norveç polisi, araç şoföründen bayrakları saklamasını söylüyor.  

Aracın şoförü: Protestocuları görünce bayrağı sakladık ancak camlar renkli camdı 

Her iki tarafın da birbirini “provokasyonla” suçladığı olay sonrası Tesla marka aracın sahibi Kadir Kökyer, Norveç TV kanalı NRK’ye (Norsk rikskringkasting) konuştu. 

Kökyer, büyükelçiliğin önündeki gösterilere katıldıklarını, otomobillerini olayın yaşandığı Drammensveien’e bıraktıkları için orada olduklarını söyledi. 

Barış Pınarı Harekatı’na destek gösterisinden yeni çıktıkları için bayraklı olduklarını söyleyen Kökyer, protestocuları gördükleri zaman bayrağı içeri çektiklerini ifade etti. 

“Otomobilimiz saldırıya uğrayınca şoke olduk. İçeri girecekler ve ailemi alacaklar diye korktum” diyen 35 yaşındaki Kökyer, “Onları provoke edecek herhangi bir şey yaptınız mı?” sorusuna şu yanıtı verdi: 

Biz oraya gittiğimizde çoktan provoke olmuşlardı. Türk bayrağımızı içeri çektik. Ancak arabanın renkli camları var. Neden saldırdıklarını bilmiyorum. Biz provoke etmek için bir şey yapmadık. Yalnızca evimize gidiyorduk.


Araçta bebeklerinin yanı sıra kız ve erkek kardeşi ile eşinin de olduğunu söyleyen Kadir Kökyer, “Ben kimsenin üzerine arabamı sürmedim. Bilerek yaptığım bir şey değil. Biz kaçmaya çalışırken bir anda kör noktada belirmiş. Birine çarptığımı videoyu izledikten sonra gördüm” dedi. 

Grønland’taki polis karakolunda sorgulandığını söyleyen Kadir Kökyer, şikayetçi olduklarını da sözlerine ekledi. 

Norveç polisi cumartesi akşam yaptığı açıklamada olayın soruşturmasının sürdüğünü Tesla marka bir araç sahibinin konuyla ilgili polis karakoluna şikâyette bulunduğunu söyledi. 

"Bizim eylemimizin 3'te olacağını biliyorlardı, Türklerin orada ne işi var?"

Oslo’daki protestocuların sözcüsü Andam Aziz, basına yaptığı açıklamada cumartesi günü yaşananların talihsizlik olduğunu ve önüne geçilebileceğini söyleyerek, kendilerinin o bölgede o saatte bir gösteri yapacakları konusunda pazartesiden bu yana Norveç polisini bilgilendirdiklerini aktardı. 

“Eylem için biz Türklerden önce başvurduk” diyen Aziz, “Biz 3’te orada olacaktık. Bu, biliniyordu. Türklerin orada ne işi vardı. Provoke etmek için oradalardı” ifadelerini kullanarak, saldırıya uğrayan araçtan da Türk bayrağı sallandığına şahit olduğunu söyledi. 

"Kürtler, bize gösteri izni verildiği için sinirliydi"

Norveç Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı Hatice Lük ise VG’ye yaptığı açıklamada harekata destek için barışçıl bir organizasyon düzenlediklerini söyledi ve “Kürtler, bize gösteri izni verildiği için sinirliydi. Protestolar aynı saatte değildi. Biz, Türkiye’ye desteğimizi göstermek istedik. Ancak Kürtler bize saldırdı” dedi. Lük, provokasyon yaptıkları iddiasını yalanladı. 

Aftenposten’e konuşan bir görgü tanığı ise saldırıya uğrayan araçtan Türk bayrağı sallandığını, bir süre sonra saldırının başlamasıyla aracın protesto bölgesine doğru sürmeye devam ettiğini, kendisinin ise olaylar kızışında U dönüşü yaparak oradan ayrıldığını söyledi. 

Görgü tanığı, bölgede Türk bayrağı sallayarak dolaşan çok sayıda araç olduğunu da sözlerine ekledi. 

Bir mağazada arbede 

Akşamüzeri yaşanan bu olayın ardından saat 17:00 sıralarında Oslo’nun alışveriş sokaklarından Karl Johan’da da bir olay yaşandı. 
 


Suriye’deki operasyona karşı çıkan bir grup gösterici, Body Shop mağazasına saldırdı. 

Norveç polisi, mağazada bir kavganın olduğunu doğrularken, Operasyon şefi Gjermund Stokkli, yaptığı açıklamada bir kavganın yaşandığını ve bu kavganın Body Shop’a kadar taştığını söyledi.

Body Shop Norveç Halkla İlişkiler Müdürü, VG gazetesine yaptığı açıklamada çalışanların iyi olduğunu söyledi. 

Polis, olayla ilgili yedi kişinin gözaltına alındığı bilgisini paylaştı. Bu kişilerden ikisi Frogner’de yaşananlardan, üçü Body Shop’taki kavgadan, diğer ikisi de eylemlerin bitmesine yakın gözaltına alındı. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU