Şili’de protestolar sonuç verdi: Kabine değişikliğine gidiliyor, sokağa çıkma yasağı kaldırıldı

Şili’de bir süredir gerçekleştirilen hükümet karşıtı eylemlerin ardından Devlet Başkanı Sebastian Pinera kabine değişikliğine gidileceğini açıkladı

Protestolar metro zammına karşı düzenlenen turnike eylemleriyle başlamıştı (Reuters)

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, bir süredir ülkede devam eden hükümet karşıtı gösterilerin ardından yeni bir kabine kurmak için mevcut kabinedeki tüm bakanların istifasını istedi. Protestolar, Şili’nin başkenti Santiago’da metroya belli saatlerde biniş ücretlerine yüzde 4 zam yapılacağının açıklanmasının ardından başlamıştı. 

Pinera düzenlediği basın toplantısında daha önce açıkladığı yardım paketine işaret ederek, gösterilerde yükseltilen talepleri dikkate aldığını belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkede şiddetli protestoların düzenlenmesinin ardından bazı bölgelerde ilan edilen acil durum önlemlerinin kaldırılmasına dair de Pinera, “Eğer içinde bulunduğumuz durum uygun olursa, Şili halkının istediği ve hak ettiği üzere pazar gününden itibaren bütün bölgelerde acil durumun kaldırılmasını isteyeceğim” dedi. Ordunun yaptığı yazılı açıklamada da başkent Santiago’nun da içinde bulunduğu bölgelerde sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı ifade edildi. 

Sebastian Pinera buna ek olarak su kullanımı ve otoban ücretlerinde de indirime gidileceğini belirtti. 

Devlet Başkanlığı Sarayı La Moneda’da düzenlenen basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte Pinera, “Halkın isteklerine yanıt vermek için kabine değişikliğine gideceğime dair bakanlarımı bilgilendirdim” ifadelerini kullandı. 

DAHA FAZLA HABER OKU