Trump "Çok büyük bir şey oldu" dedi, Pentagon yetkililerinden Bağdadi açıklaması geldi

Beyaz Saray, ABD Başkanı'nın önemli bir açıklama yapacağını duyurdu

Fotoğraf: AP

Dönem dönem öldürüldüğü öne sürülen IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'yla ilgili yeni iddialar ortaya atıldı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter hesabından "Az önce çok önemli bir şey oldu" şeklindeki paylaşımı kamuoyunda ve medyada heyecan yarattı.

Beyaz Saray, bu açıklamadan kısa süre sonra, Trump'ın bugün TSİ 16:00'da "önemli bir açıklama" yapacağını duyurdu, ancak açıklamanın içeriğine dair ipucu vermedi.

Bağdadi'ye yönelik "çok gizli" operasyon

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Newsweek dergisi de Pentagon yetkililerine dayandırdığı haberinde, Trump'ın geçen hafta IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin hedef alınacağı çok gizli bir operasyona izin verdiğini ve bu operasyonun gerçekleştirildiğini iddia etti.

Habere göre Pentagon yetkilileri, Suriye'nin İdlib kentinde düzenlenen söz konusu operasyonda Bağdadi'nin öldüğüne inandıklarını ancak kesin durumu teyit etmek üzere çalışma yaptıklarını kaydetti.

Haberde, saldırı sonucuyla ilgili Beyaz Saray'ı bilgilendiren askeri yetkililerin, "Bağdadi'nin öldürüldüğünden büyük oranda emin olduklarını" söyledikleri belirtildi.

MSB: Bilgi alışverişinde bulunduk

Newsweek'e konuşan Pentagon yetkilisi  Bağdadi'nin öldürüldüğü yerin bir türbe haline gelmemesi için hava saldısıyla yok edildiğini ayrıca NATO müttefiki Türkiye'ye operasyon öncesi bilgi verilmediğini söyledi.

Ancak Newsweek'teki iddianın aksine Milli Savunma Bakanlığı'ndan farklı bir bilgi paylaşıldı.

MSB, "ABD tarafından İdlib’e dün gece yapılan operasyon öncesinde askerî makamlar arasında bilgi alışverişi ve koordinasyonda bulunulmuştur" açıklamasını yaptı.

"Irak ve İran'a iletildi"

Reuters haber ajansı iki İranlı yetkiliye dayandırdığı haberinde Suriyeli kaynakların İran'a Bağdadi'nin öldürüldüğü bilgisini ilettiğini açıkladı. Ajansa konuşan Iraklı güvenlik kaynakları da Bağdadi'nin öldürüldüğü bilgisinin Irak'a da iletildiğini iddia etti.  

Yetkililerden biri "Suriye'deki kaynaklarımız Bağdadi'nin İdlib'de saklandığı yer keşfedildikten sonra, ailesini İdlib'den Türk sınırına doğru kaçırmaya çalıştığı sırada, kişisel korumasıyla birlikte öldürüldüğünü Bağdadi'yi takip etmekle görevli Iraklı isitihbarat birimimize doğruladı" dedi.

Irak görüntüyü yayınladı

Irak devlet televiyonu IŞİD lideri Bağdadi'nin öldürüldüğü iddia edilen ABD baskınına ilişkin görüntüleri de yayınladı. Televizyon bir terörle mücadele uzmanının Irak istihbarat birimlerinin Bağdadi'nin yerini belirlemede yardımcı olduğunu söylediğini de belirtti.

Baskının ardından çekildiği belirtilen görüntülerde yıkılmış bir bina ve yerdeki kanlı giysiler görülüyor. Televizyon ayrıca gece saatlerinde bir patlama anına ilişkin görüntüleri de paylaştı.

SDG: Başarılı ve tarihi bir operasyon

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Abdi de sosyal medya hesabından ABD ile ortak bir istihbarat çalışması sonucu “tarihi bir operasyon” gerçekleştirdiklerini yazdı.

Abdi, IŞİD liderinin adını geçirmese de mesajı “Bağdadi’nin öldürüldüğü”ne yönelik olarak yorumlandı.

Abdi başka bir mesajında Bağdadi’nin öldürülmesiyle ilgili yaklaşık 5 aydır bir istihbarat çalışması yapıldığını öne sürerken “Bu harika operasyona katkıda bulunan herkese teşekkür ederiz” dedi.

Ayrıca SDG Sözcüsü Mustafa Bali de Twitter'dan yaptığı açıklamada "Güçlerimizin başarılı ve etkili operasyonu SDG'nin terörle mücadele kapasitesinin bir diğer kanıtıdır. IŞİD terörizmine karşı küresel koalisyondaki ortaklarımızla çalışmayı sürdürüyoruz" dedi.

AA: Operasyon 4 saat sürdü

Anadolu Ajansı (AA) da Bağdadi’nin öldürüldüğü iddia edilen operasyonun 4 saat sürdüğüne dair bir haber yayınladı.

Haberde özetle şunları ifade edildi:

Gece yarısı 00.00 sularında bölgeye 8 ABD helikopteri ve 2 insansız hava aracı (İHA) gelerek Barişa köyü yakınlarındaki hedefi bir buçuk saat boyunca yoğun ateş altına aldı.

Helikopterlere, yerden ağır silahlarla karşılık verildi.

Yaklaşık 1,5 saat süren ilk çatışmaların ardından helikopterler bölgeden ayrıldı.

Yarım saat sonra geri dönen helikopterler saldırıya devam etti. 

Bu sırada helikopterlerden ABD özel kuvvetleri olduğu düşünülen unsurlar yere indirildi. 

Çatışmaların ikinci kısmı 2,5 saat kadar sürdü.

Helikopterler yaklaşık dört saat süren operasyonun ardından bölgeden ayrıldı.

Bölgeye giden sağlık ekipleri, AA muhabirine, saldırının meydana geldiği noktada tamamen yıkılmış bir ev ile etrafında yanmış bazı çadırlar gördüklerini bildirdi. 

Sağlık ekipleri, olay yerinde 3 erkek, 3 kadın ve 1 çocuk olmak üzere toplam 7 kişinin cesedine ulaştıklarını, 5 yaralıya da ilk müdahalede bulundukları bilgisini paylaştı.


Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU