Irak'ta hükümet karşıtı gösteriler yine alevlendi: 40'tan fazla kişi öldü

Polisin göstericilere gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği belirtildi

Göstericiler başkent Bağdat'taki Cumhuriyet Köprüsü'nü kapattı (AFP)

Irak genelinde hükümet karşıtı gösteriler bir kez daha şiddetlenirken, çıkan olaylar sırasında ölenlerin sayısının 40’ı aştığı kaydedildi.

Ülkede hayat pahalılığına ve yolsuzluğa tepki için 1 Ekim’de başlayıp bir hafta boyunca devam eden ve 157 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan gösterilerin ikinci dalgasında halk yine sokaklara döküldü.

Protestocuların perşembe akşamı güvenlik güçleriyle birbirine karşılıklı çiçek vermesi ve İçişleri Bakanlığı’nın polisin göstericileri “koruyacağı” hususunda ısrar etmesiyle başlayan eylemler, cuma akşamına gelindiğindeyse yerini şiddet olaylarına bıraktı.

Irak genelinde 42 göstericinin öldüğü, bu kişilerin neredeyse yarısının silahlı kuvvetler ya da hükümet kuruluşlarına ait binalara girmeye çalışan eylemciler olduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AFP’ye konuşan izleme kuruluşu yetkilileri ve güvenlik kaynaklarının verdiği bilgiye göre, cuma günü gerçekleşen eylemler sırasında göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermiyle müdahale edildi.

Güvenlik yetkilileri, güneydeki Divaniye şehrinde Haşdi Şabi’ye (Halkın Seferberlik Güçleri) bağlı Bedir grubuna ait merkez ateşe verildiğini ve yalnızca bu kentte 20 kişinin öldüğünü söyledi.

Irak İnsan Hakları Komisyonu ise Divaniye dışında toplamda ölü sayısının 30 olduğunu bildirdi.

Ulusal düzeyde izleme faaliyetleri yürüten kuruluşa göre, başkent Bağdat’ın yanı sıra güneyde 4 vilayette çıkan olaylarda ateş açılması ya da gaz bombası kapsülleri nedeniyle 30 kişi yaşamını yitirdi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Irak’taki son olaylar üzerine yaptığı açıklamada, ölümlerin “önemli” insan hakları ihlallerinin bir neticesi olduğunu belirtti. Guterres, “Çok sayıda kişinin öldürülmüş olması karşısında son derece üzgünüz” dedi.

Bazı vilayetlerde sokağa çıkma yasağı getirildi

Bu arada güvenlik güçleri cuma gecesi geç saatlerde güneydeki bazı vilayetler için sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Söz konusu bölgeler arasında yer alan Basra, geçen yıl yetersiz kamu hizmetleri nedeniyle yaşanan protesto dalgasıyla sarsılmış, öfkeli Iraklılar hükümete ait kuruluşların yanı sıra parti bürolarını ateşe vermişti.

 

 

Dünya Bankası’na göre benzer şikayetler bu ayki gösterileri de tetikledi: Beş Iraklıdan biri hala yoksulluk içinde yaşıyor ve gençler arasında işsizlik oranı yüzde 25 civarında.

Veriler, 2018’de yaklaşık 40 milyon nüfusa sahip Irak’ta neredeyse halkın 5’te üçünün günde 6 doların altında parayla geçinmek zorunda kaldığını gösteriyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) dünyanın ikinci büyük petrol üreticisi olarak derecelendirdiği Irak, Uluslararası Şeffaflık Örgütü raporlarında dünyada yolsuzluk sıralamasında 12. ülke olarak geçiyor.

 

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

DAHA FAZLA HABER OKU