CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Hizmet, rant için değil halk için olmalı

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İstanbul’un bazı semtlerinde kişi başına düşen yeşil alan miktarının 1.9 metrekare olduğunu söyledi. İBB Başkanı İmamoğlu ise altı yıl önce başlanan Kemerburgaz Kent Ormanı projesinin neden bugüne kadar açılmadığını sordu

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Kemerburgaz Kent Ormanı'nın açılış törenine katıldı.  

İstanbul’da yaşayanların ağaç görmeye hakkı yok mu?

Belediye başkanının kentte yaşayanları doğayla kucaklaştırması, yeşillikle tanıştırması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

Son yıllarda gelişen bir kavram vardı: Beton ormanı. Çünkü ağaç yok ama her tarafta yüksek binalar var ve yüksek binaların içinde kaybolan insanlar var. İstanbul'da bazı semtlerde kişi başına düşen yeşil alan 1,9 metrekare. Burada insanlar, çocuklar, yaşlılar yaşamıyor mu? Burada yaşayanların da ağaç görmeye, yeşil alan görmeye hakları yok mu? Çocukların oynayabileceği bir alan elde etmeye hakları yok mu? Bu tanımlamaları yaparken hiçbir siyasi ayrım yapmıyorum. Benim çocuğum da oynayabilmeli, siyasal düşünce olarak benim karşımda olan kişinin de çocuğu oynayabilmeli. Onlara da bu imkanı sağlayabilmeliyiz. O nedenle belediye başkanlarımız 'Bütün kenti kucaklayacağız. Hiçbir ayrım yapmadan herkese eşit hizmet götüreceğiz.' diyorlar. 

Önceliklerinin insan olduğunu aktaran CHP lideri, şu ifadeleri kullandı:

Meclis grubunda iktidar kanadı belediye meclis üyelerinin de 'Her alanı yeşil alan yapalım.' demesi büyük bir memnuniyet yaratmış. Bunu duymaktan ötürü ben de son derece mutlu oldum, gerçekten keyif aldım. Umarım İstanbul'un her tarafı yemyeşil olur ve biz uçakla geldiğimizde bina değil, her taraftan ağaç görürüz, orman görürüz, park görürüz.

20191026_2_39001651_48876831.jpg

Kemerburgaz Kent Ormanı İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından halka açıldı / Fotoğraf: AA

 

Güzellikleri İstanbul'dan bütün Türkiye sathına yayacağız

Ekrem İmamoğlu’nun dünyanın en kadim kentlerinden İstanbul'a yakıştığını söyleyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bütün hizmet, rant için değil halk için olmalı; rant için değil çocuklar için olmalı; rant için değil ağaçlar için olmalı; rant için değil bizimle beraber bu kentte yaşayan diğer canlılar için de olmalı. Biz, hep beraber güzel bir kentte yaşamak isteriz. Bunu da birlikte sağlayacağız. Kararlılıkla, güzellikle, gülümseyerek; kin duymadan, öfke duymadan yapacağız. Güzellikleri İstanbul'dan bütün Türkiye sathına yayacağız. Buna yürekten inanıyorum.

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise sözlerine şehri yeşille donatmış bir belediye başkanı olarak anılmak istediğini söyleyerek başladı. Seçim öncesi 15 yaşam vadisi oluşturacakları sözünü verdiklerini hatırlatan İmamoğlu, şehrin çeşitli noktalarında yeşil alanla ilgili projelerini başlattıklarını kaydetti.

Tahsis süresinin bitmesine iki yıl var

Kemerburgaz Kent Ormanı projesinin altı yıl önce Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan tahsis edilen 5,6 milyon metrekarelik alanda başlatıldığını dile getiren İmamoğlu, şöyle konuştu:

Altı yıldır burası yapılmaya çalışılıyordu ama bir türlü açılamamış. Tahsis süresi de 8 yıl. Biz bu sürenin bitmesine iki yıl kala hızlıca 1,6 milyon metrekarelik alanı '29 Ekim'e yetiştireceğiz' dedik arkadaşlara. Burası tahsis edildikten hemen sonra projelendirilerek inşasına da başlanmış. Buradan Sayın Kadir Topbaş'a da teşekkür ediyorum. Ama iki yıldır hiçbir şey yapılmamış. Belki Topbaş devam etseydi açardı. Yoğun çalışma yaptı arkadaşlarım ve iki ayda büyük eksiklikleri ve organizasyon sıkıntılarını tamamlayarak, bugün tümüyle korunaklı, Avrupai standartlarda hizmet alan bir bölüm haline getirdik burayı.

Yapıyoruz demedik açıyoruz dedik

İmamoğlu, gelecek yıl 29 Ekim'de de kent ormanının kalan kısmını tamamlayacaklarını, Maslak'taki 1 milyon 100 bin metrekarelik ormanlık alanı ise 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nda açacaklarını söyledi.

İmamoğlu, Kemerburgaz Kent Ormanı ile ilgili afiş ve reklamlarda yer alan "İmara değil halka açıyoruz" sloganına yönelik tepkilere şöyle yanıt verdi:

Sloganımıza takılmışlar. Kötü bir şey demedik ki. Bu bir felsefe. Yani Orman Bakanlığı'na teşekkür ederiz, burayı bize tahsis etti. Bir açıklama yapmışlar, 'Burası ormandır, bir daha imara açılmaz zaten' diye. Biliyoruz onu, biz bir felsefeyi anlatmaya çalıştık. Böyle bir açıklamaya gerek yoktu. 'Yaptık' demedik ki 'açıyoruz' dedik. Halkımıza açıyoruz. Yapanlara da teşekkür ettik. 'Niye açmadınız iki yıldır' diye de sorguluyoruz. İnsanlarımıza bu alanları hızlıca açmak, tadını, keyfini çıkarmak lazım. Hayat geçiyor.

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU