Trump’ın 'Yakında sizi görmek için sabırsızlanıyorum' dediği Mazlum Kobani kimdir?

Adı sıkça duyulmaya başlayan ve Barış Pınarı Harekatı sonrasında ABD Başkanı Trump’ın birkaç kez teşekkür ettiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yöneticisi Mazlum Kobanikimdir?

SDG yöneticisi Mazlum Abdi / Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Donald Trump’ın “General Mazlum” olarak hitap ettiği ve “Yakında sizi görmek için sabırsızlanıyorum” diyerek Beyaz Saray’a davet ettiği , Türkiye tarafından terör örgütü olarak kabul edilen ve çatı yapısını YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nden (SDG) Mazlum Kobani'nin gerçek adıyla ilgili farklı iddialar bulunuyor.

Türkiye’de bazı kaynaklar isminin Mustafa Abdi bin Halil olduğunu söylese de Kobani, şimdiye kadar Şahin Cilo, Ferhat Abdi Şahin ve Mazlum Kobani gibi isimlerini kullandı. Abdi Twitter hesabında da Mazlum Abdi ismini kullanıyor.
 

twitter.JPG
Görsel: Twitter @MazloumAbdi


Avrupa’da üst düzey yöneticilik yaptı

52 yaşında Suriyeli bir Kürt olan Abdi'nin Türkiye’nin arama listesinde Afrin doğumlu olduğu yazılsa da Kobanili olduğu söyleniyor.

Daha çocukken PKK’ya katılarak Abdullah Öcalan’ın Suriye’deki karargahında idari işlerde görev alan Kobani, 1997-2003 yılları arasında Avrupa’da üst düzey yönetici olarak görev almış bir isim.
 

Doğruluğu teyit edilmemiş fotoğrafta Abdi, Öcalan'la birlikte yüzerken görülüyor
Doğruluğu teyit edilmemiş fotoğrafta Abdi'nin Öcalan'la birlikte yüzdüğü iddia ediliyor / Fotoğraf: Twitter 


İçişleri Bakanlığı'nın bir raporunda, Kobani’nin 1990 yılında yani 23 yaşındayken PKK'ya katıldığı ifade ediliyor.

New York Times Ortadoğu muhabiri Ben Hubbard, kaynaklarından edindiği bilgilere göre Kobani’nin Halep Üniversitesi’nde eğitim gördüğünü söylüyor.

IŞİD saldırısı sonrası Kasım Süleymani ile görüştü

Öcalan’ın yakalandığı dönemde Abdi’nin Avrupa’da olduğu düşünülüyor. Avrupa’dan döndükten sonra siyasi faaliyetleri nedeniyle Suriye hükümeti tarafından 5 kez hapse atılan Kobani’nin, 2009-2012 yılları arasında Halk Savunma Birlikleri (HPG) özel kuvvetler sorumluluğunu üstlendiği ve bir dönem PKK’nın da içinde yer aldığı çatı örgüt olan Kürdistan Topluluklar Birliği’nin (KCK) Yürütme Konseyi üyeliğini de yaptığı söyleniyor.

2011 yılında iç savaşın patlak vermesinden sonra tekrar Suriye sahasına geçtiği ve Suriye’de Halk Koruma Birlikleri’nin (YPG) kuruluşunda aktif rol alan Kobani’nin, 2014’te IŞİD’e karşı ittifak oluşturmak amacıyla YPG’nin temsilcisi olarak Irak Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde ABD ve İranlı Kasım Süleymani ile görüşmeler gerçekleştirdiği de konuşulanlar arasında.

Mazlum Abdi, ABD'li askeri yetkili ile
Mazlum Kobani, ABD'li askeri yetkili ile beraber / Fotoğraf: Twitter

Brett McGurk görüşmesinden sonra SDG kuruldu

Suriye’de IŞİD'e karşı YPG’lilerin gösterdiği performans ve ABD öncülüğünde kurulan uluslararası koalisyon, YPG ve ABD arasında sonrasında siyasi bir işbirliğine dönüşecek askeri işbirliğinin yolunu açtı.

IŞİD saldırılarından sonra ABD’nin eski IŞİD temsilcisi Brett McGurk ile birçok kez bir araya gelen Kobani, YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) Ekim 2015’te kurdu ve başına geçti.

IŞİD’e karşı mücadelede Washington yönetiminin bölgede temas kurduğu bir aktör haline gelen Kobani, ABD’nin gönderdiği binlerce TIR’lık silah ve mühimmat ile önemli bir güç haline geldi.

Abdi, bir yandan kuzey ve doğu Suriye’de IŞİD’e karşı operasyonları yöneten ve bir yandan da ABD başta olmak üzere uluslararası güçlerle görüşmeler yapan bir isme dönüştü.

ABD meşru görürken, Türkiye terörist olarak görülmesini istiyor

Türkiye ile ABD’nin Abdi hakkındaki yaklaşımları birbirine zıt. ABD, Abdi’yi IŞİD’i yenmiş önemli bir müttefik ve komutan görürken, Türkiye ise yıllardır YPG'nin PKK ile aynı örgüt olduğunu savunuyor ve Batı'nın da terörist olarak görmesini istiyor.

 

Mazlum Abdi, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi William Roebuck'la Deye Ez Zor'da el sıkışırken
Mazlum Kobani, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi William Roebuck ile Deyr Ez Zor'da el sıkışırken / Fotoğraf: Twitter

 

Kobani, Türkiye’nin başlattığı 9 Ekim Barış Pınarı Harekatı sonrası ABD Başkanı Donald Trump ile üç kez telefon görüşmesi yaptı. 

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu başkanlığında üst düzey askerlerden oluşan bir heyet ile telekonferans yöntemiyle görüştü.

Mazlum Abdi başkanlığında üst düzey askerlerden oluşan bir heyet ile telekonferans yöntemiyle bir görüşme yaptı
Mazlum Kobani, üst düzey askerlerden oluşan bir Rus heyeti ile telekonferans yöntemiyle bir görüşme yaptı / Fotoğraf: Twitter

ABD Başkanı Trump, Kobani ile yaptığı görüşmeden sonra sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "General Mazlum, nazik sözleriniz ve cesaretiniz için teşekkür ederim. En içten saygılarımı lütfen Kürt halkına iletin. Sizi yakın bir zamanda görmeyi sabırsızlıkla bekliyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan: ABD bize teslim etmeli

Türkiye ise Abdi’nin siyasi ve meşru bir figür olarak muhatap kabul edilmesine şiddetle karşı çıkıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan son açıklamasında, "Mazlum denen kod adlı burası çok ilginç, kırmızı bültenle aranan bir terörist. Bu ne demektir? Aramızda ABD ile suçluların iadesi anlaşması vardı. Amerika'nın bu adamı bize teslim etmesi lazım" diyerek tepki göstermişti.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise "Mazlum Kobani ABD'ye girmesi halinde yakalanıp Türkiye'ye iade edilmeli. ABD'ye girdiği anda geçici tutuklama prosedürüne karşı gerekli yazışma yapılacak" demişti.

En çok arananlar listesinin dokuzuncu sırasında

1.jpeg
Görsel: http://www.terorarananlar.pol.tr​​​

28 Ekim 2015'ten beri İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan "en çok aranan teröristler listesi"nin kırmızı kategorisinde dokuzuncu sırada yer alan ve PKK/KCK örgütüne üye olduğu bilgileri bulunan Abdi, 4 milyon TL ödül ile aranıyor.
 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU