NASA’nın Mars’taki keşif aracından büyüleyici “selfie”

NASA’ tarafından yayımlanan görüntü, Curiosity'nin ne kadar yol kat ettiğini de gösterdi

2012'de Mars'a inen Curiosity'nin ismi, Türkçede "merak" anlamına geliyor (NASA)

NASA’nın keşif aracı, Kızıl Gezegen’deki olası yaşam belirtilerini tespit etmek için toprak örneklerini toplarken “selfie” çekti.

Nefes kesen fotoğraf, kil açısından zengin Glen Etive kraterinde ilk kez kimyasal deney yapıldığını gösteriyor.

Ajansın internet sitesinde yer alan habere göre, Curiosity isimli aracın, zeminde iki delik açtığı görüldü. Delikler, “Glen Etive 1” ve “Glen Etive 2” diye adlandırıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları buradaki kayaç örneklerinde milyarlarca yıldır çıkarılmayı bekleyen bakteriyel yaşam kalıntıları görmeyi umuyor.

Keşif aracı deliklerden çıkardığı maddeleri toz haline getirerek, gövdesindeki portatif laboratuvara koyuyor.

NASA’daki bilim insanları SAM (Numune Analizi) adı verilen portatif laboratuvarda “ıslak kimya” deneyi yapmak için uygun bir yer bulma amacıyla 7 yıldır bekliyordu.

NASA'nın Maryland Eyaleti, Greenbelt'deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden SAM’nin Baş Araştırmacısı Paul Mahaffy konuyla ilgili şunları söyledi:

Islak kimya deneyi yapmak için uygun bir alan bulmaya hep istekliydik. Ve şimdi kil bölgesindeyiz, yani sonunda bulduk.

 

pia23378-annotated-1041.jpg
(NASA)

 

24 Eylül’de çekilen ve NASA’ tarafından bir ay sonra yayımlanan görüntü, Curiosity'nin ne kadar yol kat ettiğini de gösterdi. Buna göre araç, bir yıl önce ayrıldığı Vera Rubin Sırtı’nı yaklaşık 300 metre geride bıraktı. Rubin Sırtı'nın ilerisinde de keşfetmek için epey zaman harcadığı Gale Krateri görüldü.

Curiosity 2012’de Mars’a inmişti. Bilim insanları o zamandan beri, “kil içeren ünite (clay-bearing unit)” adı verilen bölgeyi incelemeyi hedefliyordu.

 

Independent Türkçe için derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU