NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Suriye'de mevcut durum sürdürülemez

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, uluslararası toplumun Suriye’deki sürece daha fazla dahil olması gereketiğini söyledi. Stoltenberg, Almanya’nın ‘Suriye’de uluslararası güvenli bölge’ önerisini ise memnuniyetle karşıladıklarını belirtti

Fotoğraf: AA

NATO üyesi 29 ülkenin savunma bakanlarını Brüksel'de iki günlüğüne bir araya getiren toplantı sonrası bir açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Almanya tarafından sunulan " Suriye'nin Türkiye sınırında uluslararası bir güvenli bölge kurulması önerisini" memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

"Suriye'de mevcut durum sürdürülemez, bu nedenle sorunlara karşı uluslararası toplum çözüm bulmaya çalışmalıdır" diye konuşan Stoltenberg, uluslararası toplumun sürece daha fazla dahil olması gerektiğini savundu.

'Erken çıkarsak IŞİD'le mücadale zarar görür'

Son oturumun, NATO'nun Afganistan'daki Kararlı Destek Misyonu'na üye ülkeler ve ortaklarla gerçekleştirildiğini söyleyen Stoltenberg, "NATO, Afganistan konusunda kararlılığını koruyor. Afgan güvenlik güçlerini eğitim ve fonlarla desteklemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

NATO'nun misyonunun Afganistan’ı uluslararası terörle mücadele konusunda güçlendiğini belirten Stoltenberg, "ülkede barışın sağlanması için Taliban'ın bazı tavizlerde bulunması gerektiğini söyledi. Stoltenberg, NATO gücünün Afganistan’dan ne zaman çekileceğine dair bir soruya ise, müttefiklerin birlikte karar vermesi gerektiğini belirterek, "Eğer Afganistan'dan erken çıkarsak bunun bedeli ağır olur. Hem Afgan halkı hem biz hem de IŞİD’le mücadelemiz zarar görür" diye yanıt verdi.

NATO uçaklarına özel sinyal

Stoltenberg, savunma bakanlarının NATO uçaklarının, Avrupa’da öncelikli muamele görmesini sağlayacak "Hızlı Hava Hareketliliği" girişiminde anlaştığını da duyurdu. Misyon ve operasyonlarda görevli NATO uçaklarına özel bir sinyal verileceğini anlatan Stoltenberg, sinyal sayesinde uçaklara, Avrupa Hava Trafiği Kontrolü tarafından öncelik sağlanacağını kaydetti.

 

Independent Türkçe; AA

DAHA FAZLA HABER OKU