Altın satışında kredi taksitlendirme süresi 8 aya çıktı, kuyumcular bayram etti

Kredi kartıyla kuyum alışverişlerde taksitlendirme süresi 8 aya yükseltildi. Uygulama gram, çeyrek, yarım ve cumhuriyet altını kapsamıyor. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Atayık, ‘Satışlar üzerinde doping etkisi yapacağına inanıyoruz’ dedi

Fotoğraf: AA

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunca (BDDK), kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek kuyumla ilgili harcamalarda taksitlendirme süresini 4 aydan 8 aya çıkarttı. Basılı yani, darphanede basılan gram, çeyrek, yarım ve cumhuriyet altını ile külçe altın uygulama kapsamı dışında bırakıldı.

BDDK'dan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun 24/10/2019 tarihli ve 8632 sayılı Kararı ile Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 26’ncı maddesinin 7. fıkrası uyarınca, kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek basılı ve külçe halinde olmayan kuyumla ilgili harcamalarda taksitlendirme süresinin dört aydan sekiz aya çıkarılmasına karar verilmiştir.

1 Şubat 2014’de kuyum alışverişlerinde kredi kartına taksit yasaklanmış, 27 Mart 2019’da ise kredi kartına 4 taksite yeniden izin çıkmıştı.

Kuyumculuk sektöründe bayram sevinci yaşattı

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık BDDK kararını yazılı bir açıklama ile değerlendirdi.

Günümüz dünyasında, kredi kartı olmadan neredeyse hiçbir işlem yapılmadığını belirten Atayık şunları kaydetti:

Alınan şey sürekli fiyatı yükselen altın takı ve mücevher olunca kredi kartı ve taksit miktarı alışverişte çok önemli hale geliyor. Semtlerdeki perakendecilerimiz ve Anadolu esnafımız, uzun bir süredir birçok müşterinin mağazaya geldiğini, ancak taksit miktarını az bulduğu ve yeterli miktarda nakit parası olmadığı için alışveriş yapmadan ayrıldığını söylüyorlar. Şimdi, tüm bunlar BDDK'nın aldığı yeni kararla geride kaldı. BDDK'nın taksitle ilgili aldığı son karar, kuyumculuk sektöründe bayram sevinci yaşattı. Çok mutluyuz. Kuyumculukta taksit miktarının 8'e çıkmasının, iç piyasa satışları üzerinde doping etkisi yapacağına inanıyoruz. 8 taksit perakende satışlarındaki işlem hacmini oldukça artıracaktır.

Kayıt dışılığı azaltır vergi gelirini arttırır

Satışlarda yüzde 30-40 oranında bir artış beklediklerini aktaran Atayık, “Meslektaşlarımız için bu karar ilaç gibi gelecektir. Bu durumdan zincirleme olarak toptancı ve üreticilerimiz de pozitif olarak etkileyecektir. BDDK'nın aldığı bu karar, iç piyasada bir süre önce başlayan hareketliliği daha da ileriye taşıyacaktır. Taksit miktarının yükseltilmesi, aynı zamanda sektörde kayıt dışılığın azalmasını ve vergi artışını da beraberinde getirecektir" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU