Tesla’yla kaza yaptı, kapı kilitleri açılmayınca yanarak hayatını kaybetti

Firma hakkında dava açan aile, yaşamını yitiren doktorun ölümüne kazanın değil, otomobilin tasarımının yol açtığını savundu

Palmiye ağacına çarptıktan sonra otomobilde yangın çıktı (WPLG Local 10)

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın Model S seri aracında kaza sonrası çıkan yangında kapıların kilidinin açılmaması sonucu içerideki sürücü hayatını kaybetti.

ABD’nin Florida eyaletinde yaşanan olayda, 48 yaşındaki doktor Ömer Avan’ın Tesla marka arabasında bataryanın alev alması sonrası kilitlenen kapıların kurtarma çalışmalarına izin vermediği iddia edildi.

Avan ailesinin avukatı Stuart Grossman otomobil firması aleyhine açtıkları davada, 5 çocuk babası doktorun ölümüne kazanın değil, arabanın “geleceğe hitap eden” tasarımlarının yol açtığını ileri sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sky News kanalı, şubat ayında yaşanan kazada Avan’ın arabasıyla bir palmiye ağacına çarptığını aktardı.

Kaza sonrası Tesla’nın lityum iyon bazlı bataryasının yandığı, çıkan dumanların ve alevlerin otomobilin içini doldurduğu, Avan’ın yandığı ve boğulduğu belirtildi.

Doktor aracının içinde ölüm kalım savaşı verirken, kanala göre olay sırasında yakınlarda bulunan ve yardıma koşan bir polis memurunun kapıların kilitli olması nedeniyle herhangi bir müdahalede bulunamadığı öne sürüldü.

 

Aile.jpg
 Beş çocuk babası doktorun ölümü sonrası aile dava açtı (Boyd-Panciera Family Funeral Care)

 

Aile adına sunulan dava dilekçesinde, “Yangın arabayı sardı ve Dr. Avan tanınmayacak derecede yandı. Tüm bunlar, Model S’in başka türlü açılmaya elverişli olmayan kapı kolları ve barındırdığı tehlikeli yangın riski nedeniyle yaşandı” ifadeleri kullanıldı.

Diğer taraftan çarpma sonrası kazaya bağlı olarak Avan’ın vücudunda hiçbir kırık ya da yaralanmanın olmadığının tespit edildiği öğrenildi.

Davada Tesla bataryalarının “benzersiz yangın risklerine açık” olduğu belirtilirken, Model S’in tasarımı itibarıyla “kusurlu” ve “ölüm tuzağı” olma açısından “aşırı derecede tehlikeli” olduğu iddia edildi.

Bloomberg sitesi de anestezi uzmanı Avan'ın yaşamını yitirmesi sonrası "ihmal sonucu adam ölüme sebebiyet verme" iddiasıyla dava açıldığını ve konuyla ilgili açıklama için görüşüne başvurulan Tesla'dan bir cevap alamadıklarını kaydetti. 

Tesla araçlarında lityum iyon bazlı bataryalardan kaynaklı olayların sayısında artış yaşandığı belirtiliyor.

 

Sky News.jpg
Şangay'da yaşanan başka bir olayda elektrikli araba birden alev almıştı (Sky News)

 

Çin’in Şangay kentinde nisan ayında park halindeki Model S otomobilde patlama yaşanmış ve Tesla olayla ilgili soruşturma başlatmıştı.

Oyuncu Mary McCormack ise geçen yıl eşinin Tesla marka arabasında bir anda çıkan yangının görüntülerini paylaşmıştı.

 

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU