Sinirlioğlu: ABD ve Avrupalı dostlarımızın yaptıkları da dahil tüm ihlaller soruşturulmalı

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Sinirlioğlu, BM Güvenlik Konseyi'nde ‘savaş suçu’ iddialarına yanıt verdi. Sinirlioğlu, “Tüm ihlaller soruşturulmalı ve tabii ki buna ABD ve diğer dostlarımızın düzenlediği operasyonlar da dahil edilmeli” dedi

Fotoğraf: AA

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, BM Güvenlik Konseyi'nde Barış Planı Harekatı'nı anlattı.

'Terörle mücadele operasyonumuzu saldırganlık olarak gösteren ter türlü yalan beyanı şiddetle kınıyorum” diyen Sinirlioğlu, “ABD’nin ve bazı Avrupa ülkelerinin bir terör örgütüne karşı diğer terör örgütünün kullanılmasının kabul edilebilir olduğu varsayımıyla PKK/YPG'ye ağır silahlar temin ettiğini ve bu silahların Türkiye'ye karşı kullanıldığını” ifade etti.

‘Tüm dünya kimin yalan söylediğini biliyor’

AB'den, 2016'da Türkiye ile yaptığı mülteci anlaşmasındaki yükümlülükleri yerine getirmesini beklediklerini belirten Sinirlioğlu, “ABD'nin Türkiye'nin destek verdiği muhalif güçlerinin kasten sivilleri hedef aldığı ve bu eylemlerin doğruluğu kanıtlanırsa ''savaş suçu'' teşkil edebileceği iddialarına” ise şöyle yanıtladı:

Her türlü askeri ve terörle mücadele operasyonu uluslararası hukuk ve uluslararası insani hukuk çerçevesinde yapılmalı, önceki konuşmacılara bu konuda katılıyorum. Her türlü uluslararası hukuk ihlali soruşturulmalı ve failler sorumlu tutulmalı ve tabii ki buna Amerikalı ve diğer dostlarımızın düzenlediği operasyonlar da dahil edilmeli.

Türkiye'yi hedef alan haksız ve çirkin iddiaları asla kabul etmeyeceklerini belirten Sinirlioğlu, Suriye'de sahadaki gerçeklerin ortada olduğunu ve tüm dünyanın kimin yalan söylediğini bildiğini söyledi.  

Sürdürülebilir çözüm ülkelerine dönmeleri

IŞİD’li savaşçıları, vatandaşlıktan çıkaran ülkelerin sorumluluktan kaçtığını belirten Sinirlioğlu, ''Ama hepimiz sürdürülebilir çözümünün bu yabancı terörist savaşçıların ve ailelerinin ülkelerine geri dönmesi ile mümkün olacağının farkındayız. DEAŞ savaşçılarını vatandaşlıktan çıkarıp ortada bırakarak terörle mücadele edilmez” dedi.

 

Independent Türkçe, AA

 

DAHA FAZLA HABER OKU