ABD'den Suriye petrolü için yeni plan

ABD Suriye'deki petrol yataklarını tahkim ediyor, Pentagon yol haritasıyla ilgili açıklama yaptı

Fotoğraf: AFP

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye'nin doğusundaki petrol yataklarını korumak üzere bölgeye askeri takviye yapacaklarını açıkladı. 

Konuyla ilgili bakanlıktan yapılan açıklamada, Savunma Bakanı Mark Esper'in IŞİD ile mücadelenin Suriye'de devamı konusunda Başkan Donald Trump'a gerekli konularda tavsiyelerde bulunacağı ifade edildi:

ABD ve ortaklarının IŞİD'e karşı elde ettiği en önemli kazanımlardan biri IŞİD'ın önemli bir gelir elde ettiği Suriye'nin doğusunda petrol yatakları idi. Bu petrol yataklarının IŞİD veya diğer istikrar bozucu aktörlerin eline geçmesini engellemek için ABD olarak, SDG ortaklarımızla koordineli bir şekilde Suriye'nin kuzeydoğusundaki pozisyonumuzu ek askeri unsurlarla tahkim edeceğiz. IŞİD'in ortaya çıkmaması için gelir akışını durdurmamız gerekir.

Gün içinde ABD medyası Pentagon'un Deyrizor'daki petrol yatakları bölgesine 30 tank ve bu araçlara bağlı askeri personel sevk edeceğini duyurdu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham da ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) Suriye'deki petrol kaynaklarını korumak için plan hazırlığında olduğunu belirtti. 

Beyaz Sarayda ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mike Milley ile yapılan brifinge katılan 10 senatörden biri olan Graham, brifingin ardından gazetecilere konuştu: 

Genelkurmay Başkanı Milley, Suriye'nin belirli bölgelerindeki petrolün DEAŞ veya İran'ın eline geçmesini önleyebileceğimiz bir plan hazırlıyor. 30 Abrams tankından oluşan zırhlı bir tugayın gönderilecek.

Söz konusu planın gerçekleşmesi durumunda bölgede Rusya ve Suriye rejimine karşı ABD'nin ateş gücünde önemli bir artış sağlanmış olacak.

ABD Başkanı Donald Trump, dün yaptığı açıklamada Suriye'nin doğusundaki petrol yataklarını tekrar ele geçirmesine izin vermeyeceklerini ve YPG'nin bu bölgeye gidebileceğini açıklamıştı.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta 1,7 milyon varil (yüzde 0,4) düşüşle 433,2 milyon varile gerilediğini duyurmuştu.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU