"Son dört yılda silahlı şiddet olayları yüzde 69 arttı"

Umut Vakfı'nın raporuna göre Türkiye'de her 2,4 kişiye bir silah düşüyor

Umut Vakfı Türkiye Silahlı Şiddet Haritası 2018 Raporu'nu açıkladı.

Türkiye'de silahlı şiddet olayları son 4 yılda yüzde 69 arttı.

Umut Vakfı'nın "Türkiye Silahlı Şiddet Haritası 2018" raporuna göre geçen yıl basına yansıyan silahlı şiddet olayı sayısı 3 bin 679.

2015’te bu rakam 2 bin 175’ti. Vakıf sadece basına yansıyan olayların derlendiğini gerçek rakamın daha yüksek olduğunu söylüyor. 

Geçen yıl silahlı şiddet olaylarında 2 bin 279 kişi öldürüldü, 3 bin 762 kişi de yaralandı. Ağır yaralanıp da hastanede hayatını kaybedenlerin sayısı ise bilinmiyor.


Rapora göre Türkiye’de yüzde 85’i ruhsatsız olmak üzere 25 milyon silah bulunuyor. 0-15 yaş arası nüfus hesaba katılmadığında her 2,4 kişiye bir silah düşüyor. Yine Umut Vakfı’nın açıklamasına göre internetten çocukların bile silah siparişi verebildiği düşünüldüğünde silah sayısının daha fazla olduğu değerlendiriliyor.

2018’de ateşli ve kesici aletlerle işlenen cinayetlerin yüzde 40’ında tüfek, yüzde 39’unda tabanca, yüzde 21’inde ise kesici aletler kullanıldı. 

Bölgelere göre incelenen istatistiklere bakıldığında en çok silahlı şiddet olayı Marmara Bölgesi’nde yaşandı. Bin 32 olayın kayıtlara geçtiği bölgede 2015’e göre artış oranı yüzde 88 oldu. Marmara Bölgesi’nde en çok silahlı şiddet olayı basına yansıyan 472 vaka ile İstanbul’da meydana geldi. İkinci sırada ise 990 bin nüfuslu Sakarya var. 2 milyon 990 bin nüfuslu Bursa’yı geride bırakan Sakarya’da geçen yıl 166 olay kayıtlara geçti. 


Oransal olarak silahlı şiddet olaylarının fazla yükseldiği bölge İç Anadolu Bölgesi oldu. Bölgede silahlı şiddet olayları yüzde 128 artışla 646’ya yükseldi. 

2015’e göre en az yükseliş Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kaydedildi. 2018’de 357 olayın kaydedildiği bölgede artış oranı yüzde 31 oldu. 

Geçen yıl hiç silahlı şiddet olayının kaydedilmediği tek şehir olarak Şırnak yer alıyor. Tunceli’de bir, Ardahan ve Hakkari’de de iki silahlı şiddet olayının kayıtlarda olduğu belirtiliyor.

Umut Vakfı, raporun sonuç kısmında öneri olarak; şiddetin nedenlerinin masaya yatırılması, İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere yetkililerin internetten bir tıkla silah alımının önüne geçmesi için adım atması gerektiğini belirtiyor.

Ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın aile içi şiddet, erkek, kadın ve çocuklara yönelik ülke genelinde eğitim projeleri hazırlamaları öneriliyor.

DAHA FAZLA HABER OKU