Üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi: Lübnan protestolarını destekliyoruz

Yetkili, Washington’ın Lübnanlıların barışçıl gösteri yapma hakkını desteklediğini söyledi

Lübnan ordusu, sokağı kapatmak isteyen göstericilerle karşı karşıya geldi (Reuters)

Lübnan’da yüz binlerce kişi neredeyse bir hafta içinde daha önce eşine rastlanmadık gösteri dalgasıyla sokakları doldurdu. Göstericiler, siyasetçileri ekonomiyi çökme noktasına getirmekle suçluyor. 

Protestoları “gecikmiş” olarak nitelendiren yetkili, halkın Lübnan hükümetinden istediği talepleri yerine getirmesi çağrısında bulunarak Beyrut’un “kurtarma paketi” almaması gerektiğini söyledi.  

Reuters’ın haberine göre gazetecilere konuşan üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “Lübnan’da halk hüsrana uğramış durumda. Sokaklara çıkan kalabalık muazzam… ve insanlar icraat görmek istiyor. ABD hükümeti reform ve yolsuzlukla mücadele için harekete geçilmesi çağrısını destekliyor. Bu yeni bir sorun değil. Lübnan’da ekonomik krizle karşılaşılacağı önceden belliydi” dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bayrak sallayan protestocular eylemin yedinci günü olan çarşamba günü yolları araçlarla kapattı ve geçici barikatlar kurdu. Bankalar birliğinin aktardığına göre bankalar cumadan bu yana kapalı ve perşembe gününe kadar da kapalı kalacak. Eğitime de ara verildi. 

Öfkeyi bastırmak ve devleti belirsiz bir finansal krizden kurtarmak için Başbakan Saad Hariri’nin hükümeti pazartesi günü acil reform paketini duyurmuştu.

İsmini vermek istemeyen yetkili, ABD’nin Lübnanlı mevkidaşlarıyla dirsek temasında olduğunu fakat Beyrut’a ne yapması gerektiğinin belirtilmediği aktardı. 

Lübnan halkının masadaki çözümü kabul edip etmeyeceği belirsizliğini koruyor. Çok uzun zamandır onlarla reform konusunda konuşuyorduk.

Kaynaklar, Lübnanlı liderlerin protestoları yatıştırmak için muhtemel bir hükümet değişikliğini tartıştığı belirtti. Yetkili, Washington’ın acil reform duyurusunu gördüğünü fakat mali paketin hazırlanması için icraata geçirilmeleri gerektiğini söyledi. 

Reformlar yasalaştırıldığında ve yürürlüğe girdiğinde sermaye sağlanacaktır.

DAHA FAZLA HABER OKU