"Trump, ABD'nin havasını bozdu, binlerce erken ölüm yaşandı"

Ekonomistlere göre suçlu; güçlü ekonomi, orman yangınları ve yetersiz çevre yasaları

(AFP)

Yeni bir çalışma Amerika Birleşik Devletleri'ndeki hava kalitesinin Barack Obama'nın yönetiminin ilk yılında başlayıp 7 yıl süren iyileşmenin ardından, 2016 ve 2018 arasında bozulduğunu gösteriyor.

Çevre Koruma Ajansı'nın bu zaman dilimindeki verilerini araştıran Carnegie Mellon Üniversitesi'nden ekonomistlerin açıklamalarına göre, ABD'de yıllar süren ekonomik iyileşmenin ardından 2016'da Donald Trump göreve gelmeden hemen önce ortaya çıkan kirlilik artışı, ülke genelinde binlerce erken ölüme neden oldu.

Araştırmalarını detaylandırdıkları yeni bir makalede Karen Clay ve Nicholas Muller “Bu artış 2018'deki 9 bin 700 erken ölümle ilişkilendirildi” diye yazıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar ölümlerin bariz insan kaybına ilaveten ağır bir ekonomik zarar getirdiğini de tespit ederek yaklaşık 89 milyar dolara (yaklaşık 520 milyar TL) olduğunu söyledi.

Parçacık halindeki maddelerin artışının birçok farklı nedenden kaynaklandığını belirten araştırmacılar, bu sebepler içinde, güçlü bir ABD ekonomisini, ülkenin kurak alanlarında kontrol edilemeyen yangınların çıkmasını ve Amerikan çevre koruma kanunlarının yok edilmesini saydı. Bu sonuncusu, Donald Trump yönetiminin aktif olarak izlediği bir politika.

Ekonomiye gelince, kirliliğin önemli bir faili de ürün taşımacılığı için kamyon kullanımının artması. Bu da, araştırmacıların belirttiği üzere, kirli fosil yakıtların kullanımında artışa yol açıyor.

Araştırmacıların, “Partiküllerin kimyasal bileşimi doğal gaz kullanımındaki artışa ve kilometreler kat eden araçlara işaret ediyor; dolayısıyla bunların artışa önemli katkılarda bulunmuş olması muhtemel" diye yazdığı makalede şu ifadeler de yer aldı:

Bu etkinin, dizel yakıtlı araçlar kadar, endüstriyel kazanlardan da kaynaklandığı sonucuna vardık.

Orman yangınlarındaki artış 2016'nın başlarında, özellikle yıkıcı alevlerin yerleşim yerlerine çok yakın olduğu Kaliforniya'da başlamıştı.

Son olarak hava kalitesindeki düşüş daha önce Kaygılı Bilim İnsanları Derneği'nin (Union of Concerned Scientists) ABD genelindeki yüz binlerce erken ölümü önlediği gerekçesiyle takdir ettiği ABD Temiz Hava Yasası'na yapılan saldırılara bağlanıyor.
 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU