İddia: “Köyden bir iki kişiye dilekçe verdirilip ‘Talep var’ denilerek Alevi köylerine cami yaptırılıyor!”

Sarıkamış’ta Alevi köyündeki caminin kaymakamlığın ısrarıyla yapıldığını iddia eden kimi köylüler ile ‘Ben istedim’ diyen muhtar ters düştü. AKD Başkanı Demir, bir iki kişiye talep ettirilip Alevi köylerine istem dışı cami yapıldığını öne sürdü

Fotoğraf: AA

Alevi köylerine istem dışı cami yaptırıldığı iddiası dönem dönem ortaya atılan ve tartışmalara neden olan bir polemik konusu.

Son olarak Alevilere yönelik haber yapan Pir Haber Ajansı tarafından gündeme taşınan Kars’ın Sarıkamış İlçesi’ne bağlı Aşağısallıpınar adlı Alevi köyüne istem dışı cami yaptırıldığı iddiası bu konuyu yeniden gündeme taşıdı.

köy.jpg
Aşağısallıpınar köyündeki cami tartışması köylüleri de ikiye böldü / Fotoğraf: Pirha

 

Köyde kalanlar ile gurbetteki köylüler fikir ayrılığına düştü

Cami inşaatının başlaması özellikle köyde kalanlar ile köy dışında yaşayan köylüler arasında ciddi bir fikir ayrılığına neden olmuş durumda. Köyün mevcut nüfusu 160 kişi iken farklı illerde 1000 civarı daha köylünün bulunduğu belirtiliyor.

Çoğunluğu İzmir’de oturan ve Aşağısallıpınar Güzelleştirme ve Geliştirme Derneği diye bir dernekleri de olan köylüler yaptıkları toplantıda caminin köye yatırım yapma vaadiyle Sarıkamış Kaymakamlığı tarafından yaptırıldığını öne sürdü. Toplantıda söz alan kimi köylüler köye cemevi istedikleri halde cami yapıldığını öne sürdü.

pirha.jpg
İzmir'de yaşayan Aşağısallıpınarlılar köylerinde cami değil cemevi istediklerini söylüyor / Fotoğraf: Pirha

 

“Kaymakam bütün köylerde cami var burada niye yok” dedi iddiası

Konuyla ilgili görüşünü almak için aradığımız Aşağısallıpınar Güzelleştirme ve Geliştirme Derneği Başkanı Hüseyin Candan, şu iddialarda bulundu:

Geçmişten beri mahalli idare köyümüze cami yaptırmak istemişti ancak eski muhtarlar kabul etmemişti.  Köyümüzün ağırlığı farklı illerde çoğunlukla da İzmir'de yaşıyor. Kaymakam geliyor köyü geziyor ‘Bütün köylerde cami var bu köyde niye yok. Buraya da bir tane yapalım’ deyince köylüler hizmet gelmez diye korkuyor. Bunun üzerine muhtar dahil birkaç kişi  cami yapılmasını istiyor. Bizim cemevi talebimize karşın cami yaptırılması köyümüzün Alevi kimliğini dönüştürmeye yönelik bir çaba.

Yaptıkları toplantıya köy muhtarı Kutlay Emekit’in de bağlandığını öne süren Candan, muhtarın köylülerin eleştirileri karşısında cami talebinin kendisiyle alakası olmadığını kaymakamlıktan geldiğini söyleyerek toplantıya katılanların da buna şahit olduğunu öne sürdü.

Muhtarı Emekit: “Camiyi ben istedim”

İddialar karşısında aradığımız Emekit ise köy camisini kendisinin istediğini iddia edip fazla konuşmayarak sözü Köy Azası Hakan Soğanlı’ya bıraktı.

Soğanlı, Kaymakamlığa köylerinde cami olmadığını söylediklerinde destek sözü aldıklarını ancak camiyi kendi imkanlarıyla yaptırdıklarını iddia etti. Yardım veya herhangi bir vaat karşılığında cami istemediklerini iddia eden Soğanlı, diğer köylülerin tepkileriyle ilgili olarak ise şöyle diyor:

Onlar köyün derdini ne bilir. Köyün derdini biz biliyoruz. İzmir'deki adam buradaki dertleri nereden bilecek?

Kaymakamlık: Cami inşaatının bizle ilgisi yok!

Konuyla ilgili olarak görüşünü almak için aradığımız Sarıkamış Kaymakamı Recep Koşal, devlet görevlisi olduğu için beyanat veremeyeceğini ancak köydeki cami inşaatının kendileriyle ilgili olmadığını ve köy muhtarının kendi isteğiyle ve vatandaşlar tarafından yaptırıldığını öne sürdü. Kaymakam cami yapılsın diye vaatte bulunmadığını zaten bu görevde beş aydan beri olduğunu da belirtti.

doğandemir.jpg
AKD Başkanı Doğan Demir / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Demir: "Alevi köylerine istem dışı cami yaptırılıyor"

Independent Türkçe'nin sorularını cevaplandıran Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Başkanı Doğan Demir, Sarıkamış’taki konuyu takip ettiklerini belirterek şöyle dedi:

Köylüler arasında tepki var. Bir iki tane vatandaşın cami talebi var. Birileri yukarıdan burada cami yaptıralım modunda görüşme yapmış. Köylülerin tamamı cemevi istediği halde cami yapılmış. 

Demir, Alevi köylerine camilerin çoğunluğun istemi olmamasına karşın yaptırıldığını iddia ediyor.

Demir’in iddiasına göre Alevi köylerine nasıl cami inşa ediliyor?

Son yıllarda cemevlerine yönelik belediyelerin desteği arttığı halde diğer taraftan da Alevi köylerine cami yaptırmak için mahalli idarelerin ısrarının sürdüğünü öne süren Demir şöyle bir yolun izlendiğini öne sürüyor.

Türkiye genelinde 4 binin üzerinde tescilli Alevi köyü var hemen üçte ikisinde cami vardır. Köy içinden çoğunlukla muhtar olmak üzere bir iki kişi organize edilip yönlendirilerek köye yatırım vaadiyle ‘Cami istiyoruz’ diye kaymakamlıklara ya da belediyelere dilekçe verdirtilip ardından halk istedi denilerek cami inşaa ediliyor. Oysa cami yapılan Alevi köylerinin hiçbirinde halkın çoğunluğu camiyi talep etmiyor.

Pazar günü basın açıklaması

Demir, konuyla alakalı olarak Pazar günü İstanbul'da diğer Alevi dernekleriyle birlikte bir basın açıklaması yapacaklarını ayrıca Cumartesi günü de Adıyaman'da bir okulda Alevilere zorla namaz kıldırıldığı iddialarıyla alakalı olarak bu ile giderek burada da bir açıklama yapacaklarını söyledi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU