Yapımcıların "Chandler" kararı Friends’in kaderini değiştirmiş

Dizi 25. yılını kutluyor

10 sezon süren dizide Chandler Bing karakterini aktör Matthew Perry canlandırıyordu (NBC)

Friends’in 6 ana karakteri Ross, Rachel, Monica, Joey, Chandler ve Phoebe dizinin dışında kendi hayran kitlelerini yaratarak fenomen haline geldi. 25. yılını kutlayan diziyle ilgili ortaya çıkan bir detay, çekirdek ekibin dizinin ilk aşamalarında epey farklı göründüğünü ortaya koydu. 

ScreenRant’ta yer alan habere göre Chandler Bing, Friends’de her zaman ana karakter olarak düşünülmemişti. Eğer yazarlar başlangıçtaki tasarılarına sadık kalsalardı, Chandler dizide çok daha az görünecek, bu da şüphesiz uzun soluklu dizinin dengesini bozacaktı.

Friends’i Ross, Rachel, Monica, Chandler, Joey, ve Phoebe’nin eşit mevcudiyeti olmadan tasavvur etmek son derece zor. Bu 6 karakterin her biri New York’ta, 20’li ve 30’lu yaşların neşe ve zorluklarını deneyimlerken, bol bol ekran süresine sahipti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Chandler mizah anlayışı ve alaycılığıyla öne çıkarak ekipte kilit rol oynuyordu. Karakter, espri ve latifelerini bir savunma mekanizması olarak kullanıyordu. Bu tutum Chandler’dan ayrı düşünülemez hale geldi ve akranlarıyla etkileşime geçerken diziyi dengede tutmanın vazgeçilmez yolu oldu. Yaratıcılar başlangıçtaki tasarılarına uysaydı Chandler asla sahip olduğu espri anlayışını geliştiremeyebilirdi.

Henüz 6 karakter Friends’in odağını oluşturmuyorken Chandler ve Phoebe (Matthew Perry ve Lisa Kudrow) yardımcı karakterler olarak düşünülmüştü. Aslen Ross, Rachel, Monica ve Joey’nin dizinin odağı olması, Chandler’la Phoebe’nin ise arada sırada belirmesi düşünülüyordu. Bu durum Monica ile Chandler arasında herhangi bir uzun vadeli romantizm fırsatını da yok edecekti. Chandler ana karakterlerden olmasaydı, sonunda Monica’yla beraber olması düşünülemezdi.

Chandler’ın yokluğu Friends’in mizahi yönünü açıkça zedelerdi. Kahkahaların çoğunu Chandler getirmiş ve tutumu çoğu kez birtakım daha ciddi anları dengelemişti. Konu gırgır yapmaya geldiğinde boşluğunu doldurabilecek başka bir karakter yoktu.

Chandler’ı yardımcı karakter yapmak ayrıca Ross ve Joey’nin dinamiklerini de etkilerdi. Chandler üçünü bir araya getiren ortak arkadaş konumundaydı. Hem Ross hem Joey ile eşsiz bir ilişkisi vardı. Bu durumda karakter grubunun tüm ilişkileri farklı olurdu.

Phoebe sık sık grubun dışında resmedildiği için onu yardımcı karakter olarak düşünmek nispeten daha kolay. Sıra dışı ve ayrı telden çalan karakteri onun ara sıra ortadan kaybolmasını açıklanır kılabilirdi. Öte yandan bu kişiliği kabul gördü ve ekibin önemli bir üyesi haline geldi. Phoebe diziye kendi zıpır mizah anlayışını getirirken geçmiş hikayeleri dizinin en iyi esprilerini meydana getirdi.

İzleyiciler, Friends’in yaratıcıları dizinin temeli işlevini gören karakterleri etraflıca tahayyül etme uğraşını verdikleri için minnettar olmalı.

 

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

 

DAHA FAZLA HABER OKU