İsviçreli Google çalışanları yöneticilere meydan okuyarak eylem düzenledi

Daha önce sendikalaşmaya tereddütlü yaklaşan büyük teknoloji şirketlerinde çalışan beyaz yakalıların tavırları değişiyor

Google yöneticileri çalışanların bu etkinliğe katılmasını çeşitli biçimlerde engellemeye çalıştı (AFP)

Avrupa kıtasındaki en büyük Google ofisinde çalışan onlarca beyaz yakalı sendikalaşmayı tartışmak için pazartesi günü toplantı yaptı. Toplantıda konuşma yapmak için İsviçreli Syndicom isimli medya ve telekomünikasyon sendikasından iki temsilci Google çalışanları tarafından davet edildi. Recode’un haberine göre 16 Ekim’de Google yöneticileri, çalışanlarının bu toplantıya katılmasını önlemek için etkinliğin iptal edileceğini söyleyen mesajlar yolladı.

Daha önce haziranda Zürih’te 2 binden fazla Google çalışanı işçi hakları hakkında Syndicom temsilcilerini çağırdıkları bir etkinlik düzenlemeye çalışmıştı. Dört çalışanın basına açıklama hakkı olmadığı için isimlerinin saklanması şartıyla Bloomberg’e verdikleri demece göre Google Zürih yöneticilerinin talebiyle etkinlik iptal edilmişti. Ertelenen etkinlik şimdi de Google’ın kendisinin bir başka etkinlik düzenleyeceği vaadiyle iptal edilmeye çalışıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bloomberg’in haberine göre Google program yöneticisi Cathy McAllister, geçen hafta çalışanlara, şirketin işçi hakları hakkında konuşma düzenlemeyi desteklediğini ancak bu konuşmaları Google’la yapmayı tercih ettiklerini söyleyerek etkinliği iptal edeceklerini söyledi.

Yöneticiler cuma günü çalışanların düzenleyeceği etkinliğin yerine kendilerinin organize ettiği üç konuşmanın detaylarını çalışanlarına gönderdi. İlk konuşmada çalışanların çağırdığı Syndicom’un da dahil olduğu çeşitli sendikalardan temsilcileri Google’ın yönettiği konuşmaya çağıracaklarını e-postayla bildirdiler. Recode’a konuşan bir çalışan, şirketin, çalışanları temsil eden seçilmiş bir topluluk fikrine alışık olmadığı için yönetimin korkmuş olabileceğini söyledi.

Pazartesi günü Zürih çalışanları, yöneticilerden gelen mesajları dinlemeyerek etkinliği düzenledi. Etkinliğe yöneticiler ya da güvenlik görevlileri müdahale etmedi ve Syndicom temsilcilerinin konuşma yapmasına izin verildi. Etkinliğe 40 kişi katıldı ve katılamayanların canlı olarak izlemesi için internet üzerinden canlı yayın yapıldı. Syndicom sözcüsü Lena Allenspach’a göre konuşma güzel geçti. 

 

Independent Türkçe için derleyen: Miraç Eren Dereli

DAHA FAZLA HABER OKU