"Yenilenebilir enerji üretimi önümüzdeki 5 yılda yüzde 50 artacak"

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA); ofislere, sanayi sitelerine ve evlere kurulan güneş panellerindeki hızlı artışın, sürdürülebilir elektriğin yayılmasına öncülük edeceğini belirtiyor

2024'te dünya genelindeki yenilenebilir enerji üretiminde bin 200 gigawattlık artış öngörülüyor (Nicepik)

Yeni bir rapora göre, binalara kurulu güneş paneli sayısındaki keskin artış sayesinde önümüzdeki 5 yıl içinde yenilenebilir kaynaklardan üretilen enerji yüzde 50 oranında artacak.

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), 2024'te dünya genelinde yenilenebilir enerji üretiminde bin 200 gigawattlık artış öngörüyor. Bu miktar, Amerika Birleşik Devletleri'nin mevcut enerji üretim kapasitesine eşit.

Ancak UEA, yenilenebilir enerjideki bu ilerlemenin, küresel sürdürülebilir enerji hedeflerine ulaşmak için gerekenin çok altında kaldığı uyarısında bulundu.

Rapor, azalan maliyet ve “hükümetlerin birbiriyle uyumlu çabalarının” yenilenebilir kapasite artışının yüzde 60'ını oluşturacak fotovoltaik (PV) güneş sistemlerindeki artışa öncülük edeceğini öngörüyor.

UEA Başkanı Dr. Fatih Birol, "Yenilenebilir enerjiler, hali hazırda dünyanın en büyük ikinci elektrik kaynağı olsa da iklim, hava kalitesi ve enerjiye erişime dair uzun vadeli hedeflere ulaşmak için yenilenebilir enerji kurulumunun daha da hızlanması lazım" dedi:

Maliyetlerdeki düşüş sürerken, PV güneş panellerinin kurulumunu artırmak için gittikçe büyüyen bir teşviğe sahibiz.

UEA'nın çalışması büyük ölçekli ve amaca yönelik tesislere değil, evlere, ofislere ve diğer binalara yerleştirilmiş, dağıtık PV güneş panellerine odaklanıyor.

Ajansa göre bu, önümüzdeki 5 yıl içinde gözlemlenecek güneş kapasitesi artışının yarısını oluşturacak.

Yeni dağıtık PV'lerin 4'te üçünü sanayi binalarındaki kurulumlar oluşturacak. Çünkü ölçek ekonomileri, elektrik faturasında az sayıda güneş paneli kullanan ev sahiplerinin bekleyebileceğinden daha büyük tasarruf sağlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Günümüzde dağıtık PV güneş sistemlerinden elektrik üretmenin maliyeti, birçok ülkede şebeke elektriği fiyatından daha düşük. Üstelik UEA, 2024'e kadar yüzde 15-35 fazladan düşüş öngörüyor.

Ancak raporu kaleme alan yazarlar karar mercilerine, dağıtık PV'ye daha çok yatırım çekebilmek için, perakende elektrik tarifelerinin yeniden düzenlenmesi ve bu esnada masrafların tüketiciler arasında adil biçimde paylaştırılması gerektiği uyarısında bulunuyor.

Dr. Birol, "Dağıtık PV potansiyeli nefes kesici ama PV sistem sahipleri ve diğer tüketicilerle enerji ve dağıtım şirketleri arasında denge sağlayabilmek için PV gelişiminin iyi yönetilmesi gerekir" dedi.

UEA, hızla gelişen bu teknolojiden elektrik güvenliğini tehlikeye sokmadan tam olarak faydalanabilmeleri için ne gerektiği konusunda hükümetlere tavsiyede bulunmaya hazır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/business

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU