Lavrov: Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı sonlandırılıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki Barış Pınarı Harekatı’nın sonlandırıldığını söyledi

Fotoğraf: Reuters

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tarihi Soçi zirvesinde yaptıkları görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Lavrov, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki Barış Pınarı Harekatı’nın sonlandırıldığını, bundan böyle her şeyin Kürt güçlerin çekilmesine bağlı olacağını kaydetti.

Mutabakat sayesinde akan kanların duracağını söyleyen Lavrov, “Harekat sonlandırılıyor ve ileride her şey, Kürt birliklerinin, silah ve gereçlerinin çekilmesi ile ilgili olanlar da dâhil olmak üzere anlaşmaların ne derece uygulanacağına bağlı olacak” diye konuştu.

Lavrov, Rusya’nın Suriye ile ilgili kararında değişken ve çelişkili olan ABD’nin duruşunu göz önünde bulundurmadığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya ve Türkiye liderlerinin vardıkları mutabakatın Suriye-Türkiye sınırında oluşan ağır durumun çözülmesini sağlayacağını belirten Lavrov, şunları söyledi:

ABD’yi pek de göz önünde bulundurmuyoruz. Öncelikle, duruşları yeterince değişken ve çelişkili. İkincisiyse ABD’nin öncülük ettiği koalisyon elbette ki Suriye’de yasalara aykırı olarak varlık gösteriyor. Bu çok iyi biliniyor ve ben, koalisyonun bazı üyelerinde bu politikaları değiştirip Suriye hükümeti ile işbirliği yapmaları gerekliliği konusundaki anlayışlarının güçleneceğini umuyorum.

Lavrov, ‘Suriye topraklarındaki her türlü bölücülük oyunlarının kararlılıkla reddedildiğini ve mutabakat sayesinde bu yöndeki planlara sekte vurulduğunu’ belirtti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU