ABD Suriye Özel Temsilcisi: Türkiye’nin askeri harekatı muhtemel savaş suçları için şartları oluşturdu

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, defalarca uyarılmasına rağmen Türkiye’nin operasyona başladığını ve bir insani krizi hızlandırdığını söyledi

Fotoğraf: Reuters

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde yaptığı konuşmada Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik operasyonunu eleştirerek, ABD’nin bölgedeki konumu hakkında bilgi verdi. 

Jeffrey, “Türkiye, IŞİD’i yenmek için yürütülen kampanyayı küçümsedi, yerlerinden edilen, tehlikedeki sivilleri riske attı, kritik sivil altyapılarını yok etti ve bölgedeki güvenliği tehdit ederek, tüm itirazlarımıza rağmen bu operasyonu başlattı” dedi. 

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi, “Türkiye’nin askeri harekatı, bir insani krizi hızlandırdı ve muhtemel savaş suçları için şartları oluşturdu” ifadelerini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Jeffrey, “Türkiye destekli Suriye muhalefeti güçlerinin en az bir savaş suçuna karıştığını ve Türkiye’den konuyla ilgili bir açıklama talep ettiğimizi söyleyebilirim” diyerek sözlerini sürdürdü. 

Türkiye ve Rusya’nın 10 maddelik mutabakat metnini açıklamadan önce konuşan Jeffrey, Rusya’nın YPG’yi bölgeden çıkarmasının “inandırıcı olmadığını” söyledi. 

James Jeffrey, “Türkiye bundan çok fazla bir şey kazanmadı. Ancak bizim IŞİD’le mücadelemize engel oldu, Suriye’nin kuzeydoğusunu karıştırdı, Rusya ve Suriye rejimine bağlı güçleri herkes için trajik olabilecek şekilde bölgeye getirdi” dedi. 

IŞİD’in durumdan cesaret aldığını aktaran ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi, onlarca IŞİD’linin tutuldukları hapishaneden kaçtığını aktardı. 

Aksaklıklara rağmen IŞİD’le mücadelede Türkiye’nin ABD’nin “yerel ortağı” olduğunu söyleyen Jeffrey, Barış Pınarı Harekatı’nın “kaçınılmaz olmadığını”, uyarılarına rağmen Türkiye’nin “akılsızca ve tehlikeli şekilde” hareket ettiğini ifade etti. 

Senato Dış İlişkiler Komitesi’ndeki diğer üyelerin Trump’ın bölgeden 1000 asker çekmesinin Türkiye’ye “işgal” için bir fırsat verdiğini söylemesinin ardından Jeffrey, Trump’ın söz konusu kararı alırken kendisine danışmadığını söyledi. 

Ben kişisel olarak Türkiye’nin savunmasıyla ilgili endişeliyim. Ancak Türkiye, ABD’nin birçok değerini paylaşan bir demokrasi, ABD’nin uluslararası rakibi deği.


Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna müdahalesine bir son vermesiyle ilgili tahminlerin bir hafta önceden daha iyi olduğunu söyleyen Jeffrey, “Kalıcı bir ateşkes, iki tarafın da geçen hafta varılan geçici ateşkes anlaşması koşullarına uymasıyla gerçekleşebilir” dedi. 

“Ateşkese baktığımda, çatışmaları durdurma konusunda iyi iş çıkardığımızı düşünüyorum” diyen ABD’li siyasetçi, Kürtlerin bölgeden çekilmesi durumunda Türkiye’nin operasyona kalıcı bir ateşkes getirebileceğini de sözlerine ekledi ve “Türkiye taaruzunu sonlandırırsa ABD’nin Ankara üzerindeki yaptırımları gevşeyebilir” ifadelerini kullandı. 

Hem Cumhuriyetçiler hem Demokratlardan oluşan Komite üyelerinin birçoğu ABD’nin Ankara üzerindeki nüfuzunu kaybettiğini, Kürt savaşçıları yalnız bıraktığını söyledi. 

Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz, “Türkiye Kürtleri katlederken ABD arkasına yaslanıp kalacak mı? Bence bu çok onursuzca bir davranış olur” dedi. 

Diğer bir cumhuriyetçi Marco Rubio ise Türkiye’nin yalnızca “güvenli bölge” için Suriye’nin kuzeyinde olduğuna inanmadığını söyledi ve “Erdoğan, birkaç Kürt yerleşimlerinin de olduğu kalıcı bir alan istiyor” dedi. 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU