ABD’den Beyaz Baretliler’e 4,5 milyon dolar

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Baretliler olarak bilinen Sivil Savunma birliğine 4,5 milyon dolar yardım sağlamayı kabul etti

Fotoğraf: AFP

Beyaz Saray Basın Ofisi’nde yapılan açıklamada, Başkan Donald Trump’ın Beyaz Baretliler olarak bilinen Sivil Savunma birliğine 4,5 milyon dolar yardım sağlamayı kabul ettiği kaydedildi. 

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

Başkan Donald Trump, Birleşik Devletler adına önemli ve değerli çalışmalarını sürdürmesi için Suriye Sivil Savunması'na doğrudan destek olarak 4,5 milyon dolar ayırdı. 

Suriye'deki 8 yıllık ihtilaf süresince, SCD birçok etnik ve dini azınlıklar dahil 115 binden fazla kişiyi kurtardı. 

Amerika Birleşik Devletleri, müttefiklerimizi ve ortaklarımızı Suriye Sivil Savunması'na olan desteğimiz konusunda ve sivilleri dini ve etnik azınlıklar ile Suriye çatışmasının diğer masum kurbanlarını koruma çabalarımızda bize katılmaya teşvik ediyor.

 

ABD'li Senatör'den açıklama

ABD Senatosu Dışilişkiler Komitesi Başkanı Senatör Jim Risch, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Donald Trump’ın bu kararını olumlu karşıladığını söyledi. 

Beyaz Baretlilerin sekiz yıllık Suriye krizinde 115 bin kişinin hayatını kurtardığını ifade eden Risch, kurbanlar arasında Esad rejiminin kimyasal silah saldırılarına maruz kalanların olduğunu da söyledi. 

ABD’li Senator, “Esad Rejimi ve onun Rus destekçilerinin defalarca hedefinde olmalarına rağmen kahraman Beyaz Baretliler, risk içinde faaliyet göstermeye devam ediyor. Kendilerine fedakârlıkları için teşekkür ediyorum” dedi. 

 



Altı yıl önce kuruldular

Beyaz Baretliler, savaştan önce doktor, mühendis, öğretmen, marangoz, itfaiye görevlisi gibi mesleklere sahip olan Suriyelilerin 2013’te kurduğu bir acil durum organizasyonu. Resmi adı ise Suriye Sivil Savunması. 

2016'da Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilen Beyaz Baretliler, 3 binden fazla çalışanıyla çeşitli bölgelerde arama, kurtarma, ilk yardım faaliyetleri yürütüyor. 

25 Ekim 2014’teki kuruluş kurultayını Adana’da yapan ekip,  Arama Kurtarma Derneği’nden de (AKUT) eğitim almıştı. 

Bugüne kadar 115 binden fazla hayatı kurtaran ve 250’nin üzerinde kayıp veren kurum ile ilgili olumsuz haberler de basında yer aldı. 

Radikal İslamcı gruplarla işbirliği yaptıkları ya da farklı ülkelerin istihbaratı için çalıştıkları bu suçlamalar arasında. 

Beyaz Baretliler ise bu iddiaları reddederek hiçbir şekilde bir kanıtın olmadığını, sivil savunmacılar hiçbir askeri veya siyasi gruba mensup olamayacağını söylüyor. 

 

Independent Türkçe, İHA

DAHA FAZLA HABER OKU