Şili’deki protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 15’e çıktı

Metroya getirilen 25 kuruş zammı protestoyla başlayıp 130’dan fazla metronun yakılmasına kadar varan eylemlerde ölü sayısı 15’e yaralı sayısı 84’e yükseldi

Fotoğraf: AA

Şili’nin başkenti Santiago’da metro ücretlerine yüzde 4 zam yapılmasına karşı yaklaşık iki haftadır devam eden ayaklanmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 15’e yükseldi. 

İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Rodrigo Ubilla, ölenlerin 11'inin Santiago'yu da kapsayan Metropolitan bölgesinde olduğunu ve ölümlerin alışveriş merkezlerinin yağmalanması ve yakılmasıyla ilişkili olduğunu söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkede çoğu olaysız geçen 42 gösteri düzenlendiğini belirten Ubilla, gösteriye katılanların sayısının 130 bin civarı olduğunu belirtti.

Olaylarda 84 kişi yaralanırken, 2 binden fazla kişi de tutuklandı. 

Şili'deki protestolar, Santiago'nun en önemli ulaşım aracı metroya, belirli saatler arasında uygulanmak üzere 6 Ekim’de yüzde 4 zam yapılmasının ardından başladı. 

Metroda "turnikeden atlama" şeklinde başlayan protestolar, güvenlik güçlerinin, turnikeden atlayan ve ücret ödemeden geçenleri güç kullanarak çıkarmasıyla şiddet olaylarına dönüştü. 

Başkentte 130’dan fazla metro istasyonu ateşe verildi. 

Gösterilerin yağma ve yakma vakalarına dönüşmesiyle başkent Santiago'yu da kapsayan 3 bölge ile 11 şehirde güvenliğin orduya bırakılmasını kapsayan "Acil durum" ve sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, 19 Ekim’de 6 milyon insanın yaşadığı Santiago’da OHAL kararını duyurdu. 

Zammın gerekçesi enerji fiyatları ve peso 

Ulaştırma Bakanı Gloria Hutt’ın geri adım atmayacaklarını açıkladığı zammın nedeni enerji fiyatlarının artması ve peso'nun değer kaybetmesi olarak gösteriliyor. 

Bu gerekçeyle eylemciler sadece toplu ulaşım araçlarını değil Enel Chile gibi dev enerji firmalarını da hedef aldı.

Enel Chile binası 19 Ekim’de ateşe verildi. Şirket, içerideki işçilerin güvenli bir şekilde tahliye edildiğini duyurdu. 
 


Şili'nin önceki Devlet Başkanı ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet de ülkedeki krizin sona erdirilmesi için tüm siyasi ve sivil toplum liderlerine acil diyalog çağrısı yapmıştı.

Devlet Başkanı Pinera da, ülkenin son yıllardaki en zorlu döneminden geçmesine yol açan şiddetli gösterilere son verecek bir çözüme varılabilmesi için siyasi parti liderleriyle görüşeceğini açıklamıştı.

Şiddetli gösterilere ve yağmalara sahne olan Şili'de, Diktatör Augusto Pinochet'nin 1990'da devrilmesinden bu yana doğal afet harici ilk kez "acil durum" ilan edilerek güvenlik orduya teslim edildi.

Bilet fiyatları 25 kuruş arttı

Latin Amerika’nın refah seviyesi en yüksek toplumlarından biri olarak kabul edilen Şili’de metro bileti fiyatları 6 Ekim’de 800 pesodan (6 lira 56 kuruş), 830 pesoya (6 lira 81 kuruşa) çıkarılmış, otobüs bileti fiyatları da benzer oranda arttırılmıştı.

OECD’nin Güney Amerika’lı tek üyesi Şili, bölgenin en büyük dört ekonomisi arasında bulunmasına rağmen gelir dağılımı eşitsizliğinin en yüksek olduğu ülkelerden biri olarak biliniyor.


Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU