"Kafa vuruşları profesyonel futbolcuların bunama riskini 3,5 kat artırıyor"

FA ve PFA’nın hazırlattığı rapor 1900 ila 1976'da İskoçya’da profesyonel olarak futbol oynamış 7 binden fazla erkeğin tıbbi kayıtlarını inceledi

Bilim insanları 23 bin eski futbolcunun sağlık kayıtlarına baktı (Nicepik)

Yeni bir araştırma eski futbolcuların nörodejeneratif (insan beynindeki nöronları etkileyen –çn.) hastalıklardan ölme riskinin nüfusun kalanına oranla üç buçuk kat fazla olduğunu keşfetti.

Futbol Federasyonu (FA) ve Profesyonel Futbolcular Derneği’nin (PFD) hazırladığı rapor pazartesi yayımlandı. Raporda 1900 ila 1976'da İskoçya’da profesyonel olarak futbol oynamış 7 bin 676 erkeğin tıbbi kayıtları incelendi.

Kayıtları nüfusun genelinden seçilen 23 bin kişinin verileriyle karşılaştırarak irdeleyen araştırmayı, Glasgow Üniversitesi’nden uzman nöropatolog Dr. Willie Steward yönetti.

Endişe verici bulgular, “nüfusun geneliyle karşılaştırıldığında eski profesyonel futbolculardaki riskin Alzaymır hastalığında 5 kat, motor nöron hastalığında yaklaşık 4 kat, Parkinson hastalığındaysa iki kat arttığını” ortaya çıkardı.

Ancak nörodejeneratif hastalıklardan ölme riskleri daha yüksek olsa da meslekleri ve yıllarca düzenli egzersiz yapmanın yararı sayesinde, futbolcuların kalp hastalığı ya da akciğer kanseri gibi yaygın hastalıklar yüzünden ölme ihtimali düşüyor.

"Futbolun Yaşam Boyu Sağlığa ve Bunama Riskine Etkisi" (FIELD) başlıklı çalışma, eski futbolcu ölümlerinin 70 yaşına kadar beklenenin altında olduğunu, sonrasındaysa beklenenin üstüne çıktığını keşfetti.

Dr. Stewart, açıklamasında “Bu çalışmanın önemli bir yanı, eski profesyonel futbolcuların sağlığına dair bir dizi sonucu incelemeye olanağı. Böylece bu grubun sağlığına dair daha bütünlüklü bir tablo oluşturabileceğiz" diye konuştu.

"Verilerimiz; eski futbolculardaki bunama oranlarının daha yüksek,  diğer önemli hastalıklara bağlı ölüm oranlarınınsa daha düşük olduğunu gösteriyor" diyen Dr. Steward, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu bakımdan, nörodejeneratif hastalık riskinin artmasına katkı sunan her etkeni saptamak için gerekli tüm çaba harcanmalı ve böylece risk düşürülmeli. Ancak futbol oynamanın sağlık açısından daha büyük potansiyel yararları da göz önünde bulundurulmalı.

Bulgular, eski İngiltere ve West Brom forveti Jeff Astle’ın, adli tıbbın “iş kazası” diye tanımladığı ölümünden 17 yıl sonra keşfedildi.

Astle’ın ölümünden bu yana, 1966’da Dünya Kupası kazanan İngiltere kadrosundan oyuncuların da dahil olduğu onlarca eski futbolcunun ailesi öne çıkmış, bunama ve ilgili hastalıklarla nasıl baş ettiklerine dair hikayelerini anlatmıştı.

FA Yönetim Kurulu Başkanı Greg Clarke, “Tüm futbol camiası şunu anlamalı: Bu, kavrayışımızın sadece başlangıcı ve hala cevaplanması gereken birçok soru var" dedi:

Küresel futbol ailesinin şu anda cevapları bulmak ve bu karmaşık sorunun daha iyi anlaşılmasını sağlamak için bir araya gelmesi önemli. FA bunun gerçekleşmesi için ne gerekiyorsa yapmaya kararlı.

PFD’nin başkanı Gordon Taylor'a göre de “bu sorunu kapsayıcı bir şekilde ve birlikte çözmek adına futbol yetkilileri küresel çapta bir araya gelmeli."

Taylor, “Araştırma risk etmenlerini tanımlamak ve azaltmak için yapılması gerekenlere dair daha spesifik soruları yanıtlamaya devam etmeli" diye konuştu.

Öte yandan çalışma, bunama oranlarının artmasının kesin nedenleri konusunda net değil.

Yaptığı açıklamada FA şunları söyledi:

Çalışma; sorunun profesyonel futbolcu grubunun yaşadığı beyin sarsıntılarının, sarsıntıları idare etme biçimlerinin, kafa vuruşlarının, oyun stilinin, futbol topunun yıllar içinde değişen tasarım ve kompozisyonunun, bireysel yaşam tarzının ya da başka faktörlerin hangisinden kaynaklandığını belirleyemedi.

Yönetim kurulu çalışma bulgularının bağımsız Medical and Football Advise Group (Tıbbi Futbol Tavsiye Grubu) tarafından incelendiğini söyledi. Grup, FA'nın beyin sarsıntıyla ilgili mevcut prensiplerini ve kafa vuruşları için en iyi antrenman önerilerini gözden geçirmesini tavsiye etti. Ayrıca kafa travması yönetimini geliştirecek (UEFA’nın beyin sarsıntısı geçiren oyuncular için ek oyuncu değişikliği sağlama teklifi gibi) yeni adımlar atma çağrısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Grup ayrıca, daha fazla araştırma gerektiğini ve “bu aşamada, günümüz futbolunun oynanış tarzında başka değişiklikler yapmak için yeterli kanıt olmadığını” söyledi.

FA'ya göre "bu eski profesyonel fubolcu grubunun sonuçlarının, günümüzün profesyonel futbolcularıyla herhangi bir şekilde ilgili olup olmadığını” saptamaya çalışmak önemli değil.

Federasyon, araştırmanın bulgularını paylaşmanın yanı sıra, gelecek araştırmalar için tam destek sunacağına dair FIFA ve UEFA'ya yazdığını söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/sport

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU