Fransız Bakan Erbil'de Barzani ile görüştü

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, ülkesinin Irak Kürdistan Bölgesi’ne yönelik desteğinin devam edeceğini ve Cumhurbaşkanı Macron'un yakında Irak'ı ziyaret edeceğini belirtti

Jean-Yves Le Drian - Neçirvan Barzani

Le Drian, Irak’ın başkenti Bağdat’tan sonra Irak Kürdistan Bölgesi’ne geçti ve Erbil Havalimanı’ndan Başbakan Neçirvan Barzani’nin de aralarında bulunduğu bazı yetkililer tarafından karşılandı.

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Neçirvan Barzani ve Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi. 

 

Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani’nin de hazır bulunduğu görüşmede, Irak ve Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki son siyasi gelişmeler ve Bağdat ile Erbil’de kurulacak hükümet süreci masaya yatırıldı.

“Bağdat ve Erbil’e desteğimiz sürecek”

IKB’nin başkenti Erbil’e ziyaretinden memnuniyetini dile getiren Bakan Le Drian, ülkesinin Erbil ile Bağdat’a desteğini yineleyerek, taraflar arasında ilişkilerin gelişmesinden yana olduklarını kaydetti.

Drian, Kürdistan ile Irak arasındaki ilişkilerin gelecekte daha iyi olmasını umduklarını vurguladı.

Başbakan Barzani ise Fransa’nın Kürdistan’a desteğini sürdürmesinden ve IŞİD’le mücadele kapsamında koalisyon bünyesinde yardımlarından dolayı Drian’a teşekkür etti.

“Kürt ve Kürdistan’a saygı duyuyorum” 

Eski Irak Kürdistan Bölgesi Başkan Mesut Barzani de, Erbil’in Pirmam ilçesindeki Başkanlık Sarayı’nda Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian ve beraberindeki heyeti kabul etti. Görüşmeye, Fransa’nın Bağdat Büyükelçisi, Erbil Başkonsolosu ve bazı diplomatlar da katıldı.

Görüşme sonrasında yerel basına konuşan Fransız Bakan, “Kürt ve Kürdistan Bölgesi’ne büyük saygı duyuyorum. Geçmişten gelen dostane bir ilişkiye sahibiz” dedi.

Fransız Bakan, ülkesinin Kürdistan’ın destekçisi olmaya devam edeceğini belirterek siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel ilişkilerin geliştirileceğini belirterek Irak’ın yeniden inşasında da yer almak istediklerini ifade etti.

Başkan Barzani ise her zaman Kürdistan’a dost olan Fransa Cumhurbaşkanı, hükümeti ve halkına Le Drian'ın şahsında teşekkür ederek, bir önceki Cumhurbaşkanı Hollande’ın, Kürdistan’ın zor bir dönemden geçtiği sırada ziyarette bulunduğunu hatırlattı.

Drian: Fransa ve Irak Kürdistan Bölgesi iyi ilişkilere sahip

Fransız Bakan ardından Irak Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi Başkanı Mesrur Barzani’yle de bir araya geldi. 

Fransa Dışişleri Bakanı ise Mesrur Barzani’ye, başbakanlık görevinde başarılar diledi ve Fransa ile Kürdistan arasında ilişkilerin önemli olduğunu ve geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Görüşmede Irak ve Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki (IKB) son gelişmeler ele alındı, IKB ile Fransa halkı arasındaki tarihi dostane ilişkilere vurgu yapıldı.

IKB’ye yardımlarından ötürü Fransa halkı, hükümeti ve Başkanı Emmanuel Macron’a teşekkür eden Mesrur Barzani, Fransa’nın her dönem Kürt halkının mücadelesine büyük destek verdiğini ifade etti.

Görüşmede Suriye’deki durum de ele alındı ve bütün kesimlerin haklarının tanınacağı bir siyasi çözüm olması gerektiği vurgulandı.

Fransız Dışişleri Bakanı, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yakında Irak'ı ziyaret edeceğini söyledi.

DAHA FAZLA HABER OKU