Kanada’da seçimleri kıl payı kazanan Trudeau azınlık hükümeti kuracak

Liberal Parti salt çoğunluğu elde edemese de azınlık hükümeti kuracak

2015'te gerçekleştirilen seçimlerde salt çoğunluğu elde eden Liberal Parti güç kaybetmiş görünüyor (Reuters)

Kanada pazartesi günü sandığa giderek parlamento üyelerini ve yeni başbakanı belirledi. Federal seçimlerin açıklanan ilk resmi sonuçlarına göre Justin Trudeau’nun Liberal Parti’si oyların yüzde 33.1’ini alarak ve 157 bölgede seçimi önde tamamlayarak hükümet kurmaya hak kazandı. En yakın rakibi Muhafazakar Parti’yse genel oyların yüzde 34.4’ünü kazanmasına rağmen daha az bölgede önde çıkması nedeniyle ikinci sırada yer aldı. Başbakan Trudeau’nun partisi 40 günlük seçim maratonunun ardından salt çoğunluğu elde edemese de azınlık hükümeti kuracak. 

Liberallerin parlamentoda bulunan 338 koltuğun 157’sini elde etmesiyle Justin Trudeau, muhafazakar rakibi Andrew Scheer’i mağlup ederek başbakanlığındaki ikinci dönemi garantiledi. Seçim kampanyalarının yürütüldüğü esnada 47 yaşındaki başbakan, TIME dergisinin yayımladığı ırkçılık tartışmalarını alevlendiren fotoğrafıyla eleştirilerin odağı olmuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Liberal Parti’nin daha fazla bölge kazandığını ancak genel oy toplamında kıl payı geride olduğunu gösteren sonuçlarda, hiçbir partinin salt çoğunluk için gereken 170 koltuğu elde edemediği belirtildi. Daha önce 2015’te gerçekleştirilen seçimleri ezici çoğunlukla kazanan Liberal Parti’nin bu seçimlerde kan kaybettiği görülüyor. 

Seçim kampanyasında birden fazla skandalla medyaya yansıyan Trudeau için seçim bir “referandum” olarak görülüyordu. Trudeau’nun uluslararası inşaat şirketi SNC-Lavalin hakkında yürütülen yolsuzluk soruşturması uzun süre konuşulmuştu. Kanadalı şirketin Libya’da yürüttüğü faaliyetlere dair 2001’den Muammer Kaddafi’nin devrildiği 2011’e kadar yetkililere rüşvet verdiği iddia edilmişti. İddiayla ilgili iki bakan istifa etmek zorunda kalmıştı. 

Liberal Parti’nin zaferine dair Politico’da yer alan analizdeyse Trudeau’nun siyaseten dostlarını ve düşmanlarını iyi seçerek başarı sağladığı ifade edildi. Barack Obama’nın 18 Ekim’de Liberal Parti’ye desteğini açıkladığı Twitter’da yaptığı paylaşım parti içinde sevinçle karşılanmıştı. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU