Esad: 'Harekata karşı çıkacak her gruba desteğe hazırız' dedik

Suriye Devlet Başkanı Esad, İdlib kırsalındaki askeri karargahı ziyaret etti. Burada açıklamalarda bulunan Esad, Suriye'deki savaşı sonlandırmak için ana mücadelenin İdlib cephesinde olacağını söyledi

Fotoğraf: SANA

Suriye resmi haber ajansı SANA, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın savaşın başlangıcından bu yana ilk kez İdlib'i ziyaret ettiğini duyurdu.

Esad, Suriye'nin kuzeyindeki operasyon başladıktan sonra "Topraklarımızdaki askeri ve siyasi gruplarla iletişime geçtik. Direniş gösterip, harekata karşı çıkacak herhangi bir gruba destek vermeye hazırız" dediğini söyledi:

"Bu siyasi bir karar değil aksine anayasal ve milli bir görevdir. Eğer bunu yapmazsak vatanımıza layık olamayız"

İdlib'in güneyindeki Hubeyt kırsalında askerlerle bir araya gelen Esad, "İdlib savaşı, Suriye'nin diğer bölgelerindeki kaos ve terörü ortadan kaldırmanın temeli olacak" açıklamasında bulundu.

 

Türkiye'nin Suriye'de başlattığı Barış Pınarı Harekatı'na değinen Esad, ülkenin kuzeyindeki Kürt güçleri dış güçlere güvenmekle suçlarken, Türkiye'nin operasyonuna karşı Kürt güçleri desteklemenin anayasal bir görev olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sert sözlerle yüklenen Esad, şu ifadeleri kullandı:

Erdoğan bir hırsız. Fabrikaları, buğday ve petrolü çaldı şimdi de toprağımızı çalıyor. Bir hırsızlık ve saldırganlıkla karşılaştığımızda birbirimizin yanında durmalıyız ve koordine olmalıyız. Ancak özellikle savaşın ilk yıllarında bazı Suriyeliler bunu yapmadı. Onlara dış güçlere değil orduya, halka ve anavatana güvenmelerini söyledik. Ancak dinlemediler ve şimdi de ABD'ye güveniyorlar. Kuzeydeki saldırı başladığı anda yaptığımız ilk şey oradaki farklı siyasi ve askeri güçlerle iletişim kurmak oldu. Direnişe geçecek her grubu destekleyeceğimizi söyledik. Bu siyasi bir karar değildi. Bu anayasal ve ulusal bir görevdi. Bunu yapmasaydık anavatanı haketmezdik"

İdlib'in güneyindeki Hubeyt, 11 Ağustos'ta Suriye ordusunun kontrolüne geçmişti. Esad'ın İdlib'e ziyareti, savaşın başlangıcından bu yana bir ilk olma özelliğini taşıyor.

3 milyona yakın nüfusun bulunduğu İdlib'de 31 Ağustos'tan beri Rusya-Türkiye garantörlüğünde ateşkes devam ediyor etse de zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU