Erdoğan, Putin'i ziyareti öncesi İran ve Fransa'ya tepki gösterdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Ruhani'den değil ama çevresinden çatlak sesler çıkıyor, ateşkesin uzatılması ile ilgili Macron beni aramadı, o gitsin teröristler ile görüşsün

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ziyareti öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı'nda açıklama yaptı.

Barış Pınarı Harekatı'nın 2 temel hedefi bulunrouğunu söyleyen Erdoğan, YPG'nin bölgeden çekilmesi için Türkiye'nin ABD ile vardığı mutabakatın son günü olduğunu anımsattı: 

Şimdiye kadar 2 bin 200 kilometrekarelik alan teröristlerden arındırılmış, 160 yerleşim biriminde kontrol sağlanmıştır. ABD ile vardığımız mutabakata göre bölgedeki tüm teröristlerin çıkartılması için bugün son gün. Saat 22.00 itibariyle süre bitiyor. Rejim unsurlarının bulunduğu alanlardaki PKK/PYD/YPG mevcudiyetinin sonlandırılması için atılacak adımları görüşeceğiz.

"Bin 200 kişinin çekilmesi bekleniyor, süreci takip ediyoruz" diyen Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi'de yapacağı görüşme öncesi Esad'ın Rusya desteği ile girdiği bölgelerle ilgili arındırmanın devamı yönündeki beklentisini aktardı: 

700-800 çekilme söz konusu, 1200-1300 kadarının da süratle çıkmaya devam ettiği, onların da çıkacağı söyleniyor. Bunların izini sürüyoruz. 

Erdoğan, "Rejim bölgesinde YPG'nin sonlandırılmasını konuşacağız" dedi.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

YPG'nin elindeki silahlar ile ilgili ise "Götüreceklerini götürecekler kalanı biz toparlayacağız" ifadesini kullandı. 

Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamalara benzer bir şekilde ABD ile Türkiye arasındaki 120 saatlik dondurma ile ilgili olarak "ABD'nin verdiği sözler tutulmazsa harekat kararlılıkla devam edecek" diye konuştu. 

120 saatlik sürenin bu akşam saat 22.00'de dolması bekleniyor.

İran ve Fransa'ya tepki

Erdoğan'a, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ateşkes süresinin uzatılabileceği yönündeki açıklamaları da soruldu.

Erdoğan bununla ilgili şunları söyledi:

Şahsıma gelmiş teklif yok. Macron bu tür şeyleri teröristlerle görüşüyor. Bizim bu süreç içerisinde muhatabımız Fransa olmamıştır görüşmelerimizi Amerika ile yürüttük. (...) Burada bir terör devleti kurulacak bunun kurulmasına Türkiye olarak biz müsaade mi edelim? Bu adımların tamamı Suriye'nin bölünmesine de yöneliktir. Suriye'nin geleceğinde PKK/YPG'ye yer yoktur. Rusya ile işbirliği içerisinde bölgemizi ayrılıkçı terör belasından kurtarmayı ümit ediyoruz.

İran'dan gerek Barış Pınarı Harekatı gerek ABD ile varılan mutabakat ile ilgili yapılan açıklamalara da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Maalesef İran'dan bazı çatlak sesler çıkıyor" değerlendirmesi yaptı:

İran'dan gelen bazı açıklamalar bende ciddi manada üzüntüye sebep olmuştur. İran kısa süreli 15-20 yıl öncesine varıncaya kadar geçmişine varırsa nükleer başlıklı silahlar konusunda Erdoğan'ın İran ile ilgili takındığı tavırları tüm dünya bilir. İran'dan maalesef bazı çatlak sesler çıkıyor. Sayın Ruhani'den değil. Bunları başta Sayın Ruhani olmak üzere susturmaları gerekirdi. Bu şahsım olmak üzere tüm mesai arkadaşlarımı da ciddi manada rahatsız etmektedir. Biz Soçi mutabakatının 3 taraf ülkesiyiz. Birbirine bu şekilde ihanet eder mi? Bu yapılanlar yanlıştır. Bu süreçle ilgili olarak kendilerini ciddi manada kınıyorum.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU