Sinema salonlarında mısır savaşlarını bitiren yönetmelik yürürlüğe girdi

Sinema salonlarında yeni dönem başladı. Reklam süreleri 10 dakikaya indirildi. Sinema bileti ile mısır birlikte satılamayacak. Filmler vizyon tarihinin üzerinden 5 ay geçmeden başka platformlarda yayınlanamayacak

Fotoğraf: AA

Kültür ve Turizm Bakanlığı sitesinden yayınladığı bir açıklama ile yürürlüğe giren sinema filmleri yönetmeliği hakkında bilgi verdi.

 ‘Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği belirtilen açıklamada yönetmeliğin sektöre şeffaflık getireceği belirtildi

Açıklamada yeni düzenleme ile ilgili bilgiler verildi.  Sinema salonu işletmecileri, salonları, gösterdikleri filmler ve sattıkları biletlerle ilgili bilgileri bakanlığa iletecekler. Ülke genelinde satılan tüm biletlerin bilgileri, eş zamanlı olarak bir uygulamada toplanacak. Bu veriler sektör paydaşları tarafından da görülebilecek. Veriler, gelecek öngörülerinde ve sektörel planlamada kullanılacak.

Reklamlara 10 dakika sınırı

Yönetmelik sinema izleyicilerinin şikayetçi olduğu reklam sürelerine 10 dakika sınırı getiriyor. Sinema seyircisinin sinemaya gitme tercihlerini etkileyen ve filmlerin tanıtımına imkân sağlayan fragmanların film öncesinde en az üç dakika gösterimi ise zorunlu hale getiriliyor.

 

thumbs_b_c_131e4fa039e328571084f015077dad64.jpg
Fotoğraf: pixabay

 

Mısır savaşı bitti

Yönetmelik, sinema salonu işletmecileri ile yapımcılar arasında krize sebep olan, kamuoyunda “mısır savaşları” olarak bilinen tartışmaya da şu yeni madde ile son noktayı koyuyor:

Sinema salonu işletmecileri ya da sinema filmi bileti satan diğer gerçek veya tüzel kişiler, sinema filmi bileti ile birlikte başka bir ürünün satışını aynı anda yapamaz, sinema biletini başka bir ürün veya hizmetin satın alınması şartına bağlayamaz.

Sinema salonu işletmecileri bilet ve diğer ürün fiyatlarında ayrı ayrı indirimler yapabilecek, ancak sinema bileti ile birlikte başka bir ürünü paket halinde satamayacak.

İndirimli biletler belirlendi

Yönetmelik sinema biletlerinde indirim yapılacak türleri de belirliyor. Buna göre, işletmeciler, filmin yapımcısı veya dağıtımcısı ile yapacağı sözleşmeler çerçevesinde “Belirli yaş ve üzeri bileti”, “Engelli bileti”, “Şehit yakını ve gazi bileti”, “Halk günü bileti”, “İnternet bileti”, “Kamu meslek grubu bileti”, “Öğrenci bileti” ve “Sabah seansı bileti” türlerinde indirim yapabilecek. Halk günü ise haftada iki gün olarak uygulanabilecek.

 

315418,unnamedpng.png
Görsel: ktb.gov.tr

 

Yaş sınıflarına düzenleme

Ülke içinde üretilen veya ithal edilen sinema filmleri için çocukların korunması amacıyla uygulanan yaş sınıfları, çocukların fiziki ve psikolojik gelişimleri, uluslararası uygulanmalar ve uzman görüşleri çerçevesinde “Genel İzleyici, 6A, 6+, 10A, 10+, 13A, 13+, 16+ ve 18+” olarak yeniden düzenlendi. 

 

thumbs_b_c_d3adfc0ada8c32ef65b8dd966fc67560.jpg
Fotoğraf: AA

 

Çocuklar korku filmi fragmanı görmeyecek

Kamuoyundaki özellikle çocuk filmleri öncesinde yetişkinler için uygun bulunan fragmanların gösterilmesinin de önüne geçiliyor.  Yönetmelikteki, “Sinema filmi öncesinde veya arasında gösterilen fragmanların, gösterimi yapılan sinema filmi için belirlenmiş işaret ve ibarelere uygun olması zorunludur” hükmü ile aileler çocuk filmlerinde korku filmi fragmanları görmeyecekler.

5 ay geçmeden internet ve tv platformlarında yayınlanamayacak

Yeni düzenlemeye göre, filmler vizyonda iken, diğer platformlarda gösterime giremeyecek. Filmler, ücretli yayın yapılan kablo, uydu, karasal, internet ve diğer ortamlarda vizyona girdiği tarihten beş ay sonra yayınlanabilecek. Ücretsiz yayın yapılan uydu, karasal, internet ve diğer ortamlarda ise altı ay geçmeden ticari amaçla yayınlanamayacak.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU