HDP’li 4 belediye başkanının yerine kayyum atandı

HDP’li başkanları gözaltına alınan 4 belediyeye kayyum atandı. Diyarbakır’ın Kayapınar, Kocaköy ve Bismil belediyeleri ile Van’ın Erciş ilçesi belediye başkanlığı görevi kaymakamlar tarafından yürütülecek

Fotoğraf: AA

Diyarbakır’da terör soruşturması kapsamında gözaltına alınan Kayapınar Belediye Başkanı Kezban Yılmaz, Bismil Belediye Başkanı Orhan Ayaz, Kocaköy Belediye Başkanı Rojda Nazlier’in yerlerine kayyum atandı.

Atama kararlarını sitesinden basın açıklaması ile duyuran Diyarbakır Valiliği, açıklamalarda belediye başkanlarının haklarında yürütülen terör soruşturmaları nedeniyle gözaltına alındıkları ifade edildi.

Valilik açıklamasında Kayapınar Belediye Başkanlığı’na Kaymakam Ünal Koç’un, Kocaköy Belediye Başkanlığı’na Kaymakam Yasin Yunak’ın Bismil Belediye Başkanlığı’na ise Kaymakam Kerem Süleyman Yüksel’in vekil olarak görevlendirildiği belirtildi.

Erciş'e de atama yapıldı

Van'ın Erciş ilçesinde hakkındaki soruşturma nedeniyle gözaltında bulunan HDP'li Belediye Başkanı Yıldız Çetin'in yerine Kaymakam Nuri Mehmetbeyoğlu, kayyum olarak atandı.

Valilikten yapılan açıklamada, HDP'li Erciş Belediye Başkanı Çetin'in, Van 4 ve 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "Silahlı terör örgütüne üye olma" ve "Terör örgütü propagandası yapmak" iddialarıyla yargılandığı anımsatıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çetin hakkında ayrıca Van ve Erciş Cumhuriyet Başsavcılığınca "Silahlı terör örgütüne üye olmak" iddiasıyla yürütülen soruşturmanın devam ettiği ifade edilen açıklamada, Çetin'in ilçedeki soruşturma kapsamında gözaltında bulunduğu kaydedildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Erciş Belediye Başkanı Yıldız Çetin, hakkında devam eden adli işlem süreçleri ve Erciş Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen 2019/1319 sayılı soruşturma dosyası kapsamında gözaltına alınmış olması göz önünde bulundurularak Anayasanın 127. maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 47. maddelerine istinaden Bakanlığımızın 21 Ekim 2019 tarihli onayı ile geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklaştırılmış; Belediye Kanununun 45'inci maddesi uyarınca yine Belediye Kanunu'nun 46'ncı maddesi kapsamında Erciş Kaymakamı Nuri Mehmetbeyoğlu Erciş Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir.

Gözaltında bulunan ve görevden uzaklaştırılan Yıldız Çetin, ilçede yüzde 49.71 oy alarak seçilmişti.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU