Erdoğan'ın eski danışmanından sigara yazısı: Korkarım bu iş şiir yasaklamaya kadar gidecek

Akif Beki: 'Çay ne güne duruyor' ikramını elinizin tersiyle itip illa zehir zıkkımlanacaksanız, 'gaz odaları' sizi bekliyor, dayanabildiğiniz kadar soluyun, serbest

Fotoğraf: Pixabay

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlık görevini yürüttüğü dönemde danışmanlığını yapan Karar yazarı Akif Beki, "Suriye gündemine 'cıgara' molası" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan'ın "Sigara haramdır" sözleriyle sigaraya yönelik mücadeleyi bir adım daha ileri taşıdığını söyleyen Beki, şunları yazdı:

Korkarım bu iş, Atilla İlhan'ın Üçüncü Şahsın Şiiri'ni yasaklamaya kadar gidecek...

'Dumansız hayat' sloganıyla başlamıştı ilk yasaklar. 'Hayat sigarasız güzel'le devam etti.

Cumhurbaşkanı'nın şifahi emriyle, geçenlerde 'dumansız araç uygulaması'na dek uzandı.

Haftasonu ise birkaç yeni yasak müjdesini üst üste verdi Cumhurbaşkanı: Açık alan kısıtlamaları daha geniş bir kapsama yayılacak, karşı kaldırımda da içirtilmeyecek.

"İlla bir şey mi içmek istiyorsunuz, işte size çay" teklifi, seçeneklerden biri. Diğer alternatifse 'duman odaları'na tıkışmak.

'Çay ne güne duruyor' ikramını elinizin tersiyle itip illa zehir zıkkımlanacaksanız, 'gaz odaları' sizi bekliyor, dayanabildiğiniz kadar soluyun, serbest.

Bu arada elektronik sigara denemeyi aklınızdan bile geçirmeyin, kesin yasak. Türkiye'de üretimine izin vermemiş değil sadece Cumhurbaşkanı. Girişine de müsaadesi yok. Kaçak yollarla sokuluyor, bulundurması suç. Üstünüzde yakalatmayın. Yok 'ben içiciyim, dağıtıcı değilim', yok 'yalnız kendime tedarik ediyorum, satmıyorum' diye polisi ikna edinceye dek imanınız gevremesin sonra.

Ha, tek tip paket uygulamasına da sene sonundan önce geçiliyor. Özendirici semboller filan paket yüzlerinde gizlice bile kullanılamayacak artık.

Diyanet de sahaya iniyor üstelik...

“Bırakalım Sigarayı, İçelim Rize Çayı” programında Cumhurbaşkanı şöyle açıkladı: “Bu melaneti bırakalım, kendimize zarar veriyoruz. Yazıktır, günahtır. Bu israf. İnanın bu haramdır. Diyanet İşleri Başkanımız da söyledi..."

Yani bir dal cıgara tüttüreyim derseniz, ucunu tutuştururken hep aklınızda olsun; sadece bu dünyanızı yakmıyorsunuz, ahiretinizi de yakacak bir ateş o, iyi düşünün.

Diyanet'in fetvası, yorumlardan bir yorum gerçi. Devlet dayatmadığı sürece sahibinden başkasını bağlamaz. Uyup uymamak, bu fetvayla amel edip etmemek tiryakilere kalmış.

Beki yazısını "Sınır tanımaz ticari rekabete bilim alet oluyor, acı katranıyla içilen sigaralar daha sağlıklı diye pazarlanıyordu. Nereden nereye, şimdi elektroniği bile zararlı..." ifadeleriyle sonlandırdı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU