Mısır'daki üç bin yıllık renkli tabutlarda, 30 mumya bulundu: "Yüzyılın ilk büyük keşfi"

Mumyalar 23 yetişkin erkek, 5 yetişkin kadın ve iki çocuğa ait

Tabutlar, 22'inci hanedana mensup erkek, kadın ve çocuklar için yapılmıştı (AFP)

Mısırlı arkeologlar, Nil Nehri'nin Luksor yakınlarındaki batı kıyısında, renkli 30 ahşap tabutta mükemmel biçimde korunmuş mumyalar bulunduğunu açıkladı.

Arkeologlara göre Asasif Nekropolü'nde keşfedilen, narin yazıtlar ve resimlerle süslü tabutlar, 100 yıldan fazla bir sürenin (bu türdeki) en önemli buluntusu.

Tabutlar, ilk kez bu hafta sonu, Mısır'ın eski eser yetkilileri tarafından açıldı.

Mısır Eski Eserler Bakanı Halid Enani, Luksor’daki tören sırasında “19. yüzyılın sonundan bu yana ilk büyük tabut keşfi” dedi. Enani, tabutların “mükemmel biçimde boyandığı ve korunduğunu" da sözlerine ekledi.

Yetkililere göre tabutlar, 22'inci hanedana (M.Ö. 945 - 715) mensup erkekler, kadınlar ve çocuklar için yapılmış, bir rahip tarafından yağma korkusuyla toplanmış ve saklanmıştı.

Tabutlar geçen hafta iki katman halinde keşfedildi: 18'i, diğer 12 tanesinin üzerine konmuştu.

Enani, tabutlarda bulunan mumyaların 23 yetişkin erkek, 5 yetişkin kadın ve iki çocuğa ait olduğunu söyledi.

Arkeologlar, her ikisi de bezle sarılmış bir erkeğin ve bir kadının tabutlarını açtı.

Eski Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Veziri, cinsiyetlerinin ellerinin duruşundan ayırt edilebildiğini belirtti ve Antik Mısır'da erkekler elleri kapalı gömülürken kadınların elleri açık gömüldüğünü anlattı.

İki mumya da çok iyi korunmuş görünüyordu; sarıldıkları kumaş hala sağlamdı, yüzlerini ve bedenlerini bütünüyle örtüyordu.

Enani; Orta Krallık, Yeni Krallık ve Geç Dönem'e (M.Ö. 1994 - M.Ö. 332) ait lahiterin de bulunduğu nekropolde daha fazla kazının yapılmakta olduğunu söyledi.

Enani ayrıca, tabutların kasım ayında Büyük Mısır Müzesi'ne taşınacağını açıkladı. Büyük Mısır Müzesi, Kahire'deki ünlü Giza Piramitlerinin yakınında inşa ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hem Mısır'ın tarihi hazinelerini sergilemeyi hem de gelecekteki gelişimini finanse etmek için turist çekmeyi amaçlayan müze, 10 yıldan fazla süredir inşaat halinde. Yetkililer müzenin gelecek yıl açılacağını söyledi.

Tabutların keşfi, Mısır'ın kilit turizm sektörünü canlandırma umuduyla tanıtımını yapmak istediği bir dizi yeni buluntunun sonuncusu. Uzun süre ülkeye hükmeden otokrat Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan 2011 ayaklanmasından sonra yaşanan karmaşa, Mısır turizmini ağır biçimde etkilemişti.

Mısır 10 Ekim'de Luksor'da, iki arkeolojik keşif yapmıştı. Bunlardan biri, şehrin Maymunlar Vadisi olarak da bilinen Batı Vadisi'nde bulunan bir endüstri bölgesindeydi.

PA'dan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU