"Dalga değil tsunami": Yeşiller, İsviçre seçimlerinde tarihi zaferlerini kutluyor

Sürpriz oy artışı, parti liderini "tam anlamıyla şaşkına çevirdi"

İlk sonuçların açıklanmasıyla birlikte Yeşiller Partisi lideri Regula Rytz (ortada) ile ekibinde sevinç hakim oldu (AP)

İsviçre'de pazar günü yapılan ve sola eğilimin görüldüğü parlamento seçimlerinde Yeşiller'e destek artarken, bir politikacı sonuçları siyasi düzen için “tsunami” olarak nitelendirdi.

Sağcı bir popülist parti ülkenin en güçlüsü olmaya devam etse de öngörülen sonuç, merkez sağ partilerin İsviçre hükümeti üzerindeki geleneksel etkisini hafifletebilir.

Yeşil Parti ve merkezde yer alan, çevre odaklı yeni Liberal Yeşiller Partisi (GL), görünüşe bakılırsa toplamda oyların yüzde 20'sini kazandı.

Kantonlar Meclisi'nde bir sandalye kazanan Yeşil Parti Başkan Yardımcısı Caroline Vara, “Bu yeşil bir dalga değil, bir tsunami, bir kasırgadır” dedi.

Yeşil Parti lideri Regula Rytz ise "tamamen şaşkına döndüğünü" belirtirken, “Halkın daha çevreci politikalar istediği açık” diye ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki Yeşil partinin, parlamentonun alt kanadı olan 200 sandalyeli Federal Meclis'te (Halk Meclisi) toplamda 26 sandalyeye sahip olması bekleniyor.

Şimdi bu iki partinin, 7 sandalyeli hükümet kabinesi olarak tanımlanan Federal Konsey'de yer alma ihtimali bulunuyor.

Parlamentodaki sandalye dağılımı, 1959'dan bu yana aynı 4 parti arasında, neredeyse aynı terkiple gerçekleşiyor.

Rytz, “Federal Konsey'in mevcut düzeni, artık (değişen siyasi duruma) uymuyor” dedi.

Bugüne dek en iyi siyasi performansını sergileyen Yeşil Parti'nin oy oranı 5,6 puan artarak 12,7'ye ulaşmış görünüyor.

Liberal Yeşiller ise oylarını yüzde 4,6'dan yüzde 7,6'ya çıkarmayı başardı.

Göçmen karşıtı sağcı İsviçre Halk Partisi (SVP) yüzde 25,8'le en yüksek oy oranını yakalamış olsa da bir önceki seçime kıyasla 3,6 puan kaybetti. SVP, Avrupa'da mülteci krizinin yaşandığı sırada 2015'te yapılan seçimlerde rekor sayıda sandalye kazanmıştı.

Merkez soldaki Sosyal Demokrat Partisi (SP) yüzde 16,6 oyla ikinci sıraya yerleşirken, merkez sağdaki Liberal Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 15,3 oy aldı.

Yeşil politikacılar, partilerinin Federal Konsey'de bir sandalyesi bulunan merkez Hristiyan Demokrat Parti'yi (CVP) geçmesini kutladı.

 

 

Araştırma enstitüsü Gfs Bern'in eş direktörü Lukas Golder, “Yeşiller'in bu olağanüstü kazanımları, bilhassa ülkenin Fransızca konuşan bölümünde gerçek bir sürpriz oldu” dedi.

Devlet kanalı SRF'ye verdiği röportajda Golder, “İsviçre seçmeni iklim sorunları konusunda endişeli ve parlamentonun buna göre hareket etmesini istiyor” diye ekledi.

Parlamentonun iki kanadı, aralık ayında hükümeti seçecek.

Yeşil Parti’nin kabinede bir sandalye kazanmayı başarıp başaramayacağı belirsizliğini koruyor. Partinin sandalye kazanırken karşılaşacağı muhtemel zorlukları aşabilmesi için diğer partilerin desteğine ihtiyacı olacak.

Mevcut durumda SVP, Sosyal Demokratlar ve FDP kabinede ikişer sandalyeye sahip, geriye kalan bir sandalyeyse Hristiyan Demokratlar'a ait.

İsviçre’de devlet başkanlığı, yıllık bazda Federal Konsey’in 7 üyesi arasında dönüşümlü olarak el değiştiriyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU