Bedenini kadavra olarak bağışladı, 8 yıl sonra defnedildi

Eskişehir’de kadavra olarak bağışladığı bedeni 4 bin 800 doktor adayının eğitiminde kullanılan emekli öğretmen Nevzat Deringöl, ölümünden 8 yıl sonra defnedildi. Deringöl, tıp fakültesinde düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı

Fotoğraf: AA

Eskişehir’de 2011 yılında hayatını kaybeden emekli öğretmen Nevzat Deringöl’ün bedeni vasiyetine göre, kadavra olmak üzere Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesine bağışlandı. 8 yıl tıp eğitiminde kullanılan naaşı, törenle ailesine teslim edildi.

AW834034_13.jpg
Nevzat Deringöl Fotoğraf: İHA

 

66 yaşında vefat ettikten sonra bedeni binlerce doktor adayı tarafından kadavra olarak kullanılan Deringöl için fakültede bir tören düzenlendi. Törene Deringöl’ün yakınları, arkadaşları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

AW834034_12.jpg
Deringöl'ün cansız bedeni 8 yıl önce düzenlenen törenle tıp fakültesine teslim edilmişti Fotoğraf: İHA

 

'4 bin 800 öğrencinin eli değmiştir'

Deringöl’ün son yolculuğuna uğurlandığı törende konuşan ESOGÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilmi Özden, bağış yapılmadığı için ithal kadavra aldıklarını söyledi. Özden, "Nevzat Deringöl gibi öğretmenlerin topluma örnek olmak amacıyla bedenini bağışlaması hem Eskişehir hem de Türkiye için örnek bir davranıştır" dedi. Prof. Özden şöyle konuştu: 

Kendisinin 8 yıl gibi bir kadavra çalışmasında katkısı olmuştur. Adım adım, kas yapısını daha sonra ki yıllarda damar ve sinir yapısını daha sonra organlarını, bu şekilde gayet verimli bir kullanımla öğrencilerimize faydalı olmaya çalıştık. Ama burada faydalı olma, Nevzat beyin kendisini bağış sürecinden sonra başlamıştır. 8 yılda düşündüğümüzde yaklaşık 4 bin 800 öğrencinin mutlaka eli değmiştir. Çalışmıştır. Bu 4 bin 800 öğrenci doktor adayıdır.

'Öldükten sonra bile üzerine düşenin fazlasını yaptı'

Törende konuşan Nevzat Deringöl’ün bir arkadaşı ise düşüncelerini şöyle dile getirdi;

Nevzat hoca, iyi bir eğiticiydi. Bilimden, insanlıktan, barıştan hiç ayrılmadı. Öldükten sonra bile, insanlık, bilim ve tıp alanında ne gerekiyorsa üzerine düşen bir adım fazlasını yaptı. Hocam huzuruna hepimiz geldik. Son sözümüz rahat uyu.

AW834034_11.jpg
Fotoğraf: İHA

 

Ailesine teslim edilen Deringöl'ün cenazesi, Asri Mezarlık'ta toprağa verildi. Deringöl, mezarlıktaki törene de tıp fakültesi öğrencileri ve akademisyenler tarafından yalnız bırakılmadı.

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU